Motorizmus

V Singúre protestovali roľníci proti automobilke Tata

Násilné protesty v bengálskom Singúre ohrozujú dodržanie harmonogramu výstavby automobilky Tata, kde sa má už o pár týždňov začať vyrábať lacné auto Nano. Na proteste sa zúčastnilo do 30.000 rozhnevaných demonštrantov.
 

Mnohí roľníci sa sťažujú na to, že im bola odňatá pôda neprávom a žiadajú o jej vrátenie. Informovali o tom indické médiá. Stavebný aerál, ktorý má plochu 160 hektárov, stráži 2500 ozbrojených policajtov. Tata už vynaložila na stavbu 375 miliónov USD (7,69 miliardy Sk).
Od októbra mal začať závod vyrábať najlacnejšie vozidlá na svete. Hovorí sa o cene 1700 eur (51.214 Sk). "Panuje tu pocit napätia a násilia. Dochádza k búraniu múrov a krádežiam materiálu. Sú to dodatočné náklady. Stiahneme sa, ak bude situácia pokračovať," pohrozil šéf koncernu Tata Ratan Tata. Dodal, že závod preloží inde.
Koncern Tata dosiahne v hospodárskom roku 2007/2008 tržby vyše 62 miliárd USD. Ratan Tata podniká aj v chemickom a elektrotechnickom priemysle, oceliarstve, ale zaoberá sa aj výrobou počítačov, pôsobí na trhu s čajom, patrí mu tiež sieť hotelov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button