Motorizmus

V roku 2019 uvedie Ford na trh novú generáciu hybridných modelov Mondeo – vrátane prvého hybridného kombi v rade Mondeo

Automobilka Ford dnes oznámila, že od roku 2019 plánuje rozšíriť ponuku úsporných hybridných elektromobilov Mondeo so zážihovým motorom, pričom prvýkrát uvedie hybridné Mondeo aj v podobe praktického a priestranného variantu kombi.

Zákazníkom, ktorí vyžadujú väčšiu prepravnú kapacitu, prinesie nové hybridné kombi radu Mondeo možnosť ťažiť v mnohých jazdných situáciách z úspornosti a kultivovanosti elektrického pohonu. Zároveň budú môcť aj naďalej využívať dojazd a slobodu, ktorú poskytuje tradičný spaľovací motor. Elegantnú karosériu kombi modelu Mondeo vyvinula automobilka špeciálne pre európskych zákazníkov.

Kompletné špecifikácie a ceny rozšíreného radu hybridných verzií modelu Mondeo uverejní Ford pred plánovaným spustením predaja. Firemní aj súkromní zákazníci sa môžu tešiť na atraktívne hodnoty spotreby paliva a emisií CO2 a zároveň získajú presvedčivú alternatívu k vznetovým motorom.

Hybridný model Mondeo je aktuálne dostupný v podobe elegantnej štvordverovej karosérie so športovým profilom inšpirovaným kupé a nízkou líniou strechy.

„Praktickosť, ktorú poskytuje karoséria kombi, je pre mnohých zákazníkov absolútne nevyhnutná. Preto sa veľmi tešíme, že od budúceho roka si títo vodiči budú môcť znížiť svoje účty za palivo. O to sa postará sofistikovaný pohonný systém nášho nového hybridného kombi Mondeo s kombináciou zážihového motora a elektromotora,“ uviedol Roelant de Waard, viceprezident spoločnosti Ford of Europe pre marketing, predaj a služby. „Elektrifikovaný pohon bude naďalej zohrávať kľúčovú úlohu v rámci našej európskej ponuky produktov. Ford investuje 11 miliárd dolárov a do roku 2022 plánuje do svojho globálneho portfólia 40 elektrifikovaných vozidiel doplniť 16 čistých elektromobilov.“

Hybridný systém pohonu v modeli Ford Mondeo používa elektromotor ako podporu pre špeciálne vyvinutý 2,0-litrový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle na pohon kolies. Súčasťou systému je tiež generátor umožňujúci rekuperačné dobíjanie lítiovo-iónového recyklovateľného akumulátora s kapacitou 1,4 kWh a vzduchovým chladením, ktorý sa nachádza za zadnými sedadlami. Technológia rekuperačného brzdenia zachytáva až 90 percent energie, ktorá by sa zvyčajne stratila pri brzdení, a používa ju na dobíjanie akumulátora.

Hybridné Mondeo dokáže jazdiť v čisto elektrickom režime, pričom zaručuje maximálne kultivovaný chod a úspornú prevádzku predovšetkým v meste a počas jazdy s častým zastavovaním a rozbiehaním. Hybridný pohonný systém dosahuje výkon 187 koní, a to s podporou automatickej prevodovky s plynule premenlivým pomerom od spoločnosti Ford, ktorá prispieva k ďalšiemu zníženiu spotreby paliva. *

Medzi ďalšie technológie, ktoré vodičovi pomáhajú optimalizovať spotrebu, patrí rozhranie Smartgauge na sledovanie spotreby paliva a energie, elektrický posilňovač riadenia, elektricky ovládaná klimatizácia či chladiace a podtlakové systémy pohonnej sústavy, ktoré výrazným spôsobom znižujú odpor v motore.

K dispozícii sú tiež komfortné, praktické a bezpečnostné technológie, ako napríklad systém aktívneho brzdenia Active City Stop, aktívny parkovací asistent, zadné nafukovacie bezpečnostné pásy, komunikačný systém SYNC 3 s hlasovým ovládaním a 8-palcovou dotykovou obrazovkou, ako aj systém adaptívneho predného osvetlenia s dynamickými svetlometmi typu LED.

Hybridné Mondeo, ako prvé hybridné elektrické vozidlo, ktoré Ford vyrába v Európe, sa montuje v najmodernejšej továrni automobilky Ford v španielskej Valencii spolu s benzínovými a naftovými variantmi modelu Mondeo.

Prečítajte si aj

Back to top button