Motorizmus

V českom automobilovom priemysele sa bude prepúšťať

V Česku môže prísť v dôsledku finančnej krízy o miesto takmer 10.000 ľudí, ktorí pracujú v  automobilovom priemysle. Prepúšťanie sa dotkne predovšetkým brigádnikov. "Nepoznáme konkrétne firmy, ale pôjde najmä o dodávateľov. Čo sa týka kmeňových zamestnancov, firmy sa budú snažiť, aby sa ich to nedotklo," uviedol predseda Združenia automobilového priemyslu Antonín Šípek. 
      

"Nerobíme žiadne nábory, pretože dochádza k neustálemu prepúšťaniu agentúrnych pracovníkov," prezradil Miroslav Freissler z personálnej agentúry Alfra. 
Združenie ešte nedávno predpovedalo, že v dôsledku kurzových zmien príde začiatkom budúceho roka o prácu 2500 ľudí. Teraz svoju prognózu zvýšilo na 10.000. Šípek pesimistickejší odhad pripisuje blížiacej sa ekonomickej recesii. Automobilový priemysel v Česku zamestnáva viac ako 120.000 ľudí, z toho 33.000 pracuje priamo v  automobilkách.
Predaj áut v Európe klesol za prvé tri štvrťroky 2008 o 4,4 %. Kríza zasiahla automobilový trh v mnohých krajinách a tiež politiku producentov. Škoda Auto pre zníženie odbytu prerušila na niekoľko dní výrobu. Automobilka sa však zatiaľ prepúšťať nechystá. "Nedá sa ani povedať, že by sme redukovali počty agentúrnych zamestnancov. Dopyt po nich z našej strany neklesol," povedal hovorca firmy Jaroslav Černý.
Firmy z automobilového priemyslu sa sťažujú najmä na silný kurz koruny a vysoké mzdové náklady. Podľa údajov Združenia automobilového priemyslu jeho členovia stratili do augusta tohto roka v dôsledku silnej koruny, vysokých cien energií a ďalších neočakávaných výdavkoch zhruba 21 miliárd Kč (26,78 miliardy Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button