Motorizmus

Väčšina Európanov podporuje obmedzenie emisií CO2 z nových áut

Väčšina Európanov podporuje plán Európskej únie na výrazné obmedzenie produkcie emisií novými autami. Potvrdzujú to výsledky dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky v piatich najväčších štátoch Európskej únie, ktorý uskutočnila spoločnosť TNS Opinion pre ochranársku organizáciu Priatelia Zeme.
 

Výsledky by mohli ovplyvniť rozhodovanie Európskeho parlamentu, ktorý bude o návrhu na výrazné zníženie objemu produkovaných emisií z nových áut ešte hlasovať. Kľúčový výbor EP bude v pondelok 1. septembra hlasovať o návrhu Európskej komisie obmedziť od roku 2012 objem emisií CO2 z nových áut na maximálne 120 gramov na kilometer. V súčasnosti produkujú autá v priemere 158 g/km.
Prieskum TNS ukázal, že 87 % opýtaných obyvateľov Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska a Španielska podporuje opatrenia na obmedzenie spotreby paliva v nových autách o štvrtinu, čo by malo viesť k obmedzeniu produkcie CO2 práve na cielených 120 g/km.
Automobilky, najmä tie, ktoré vyrábajú luxusné vozy produkujúce väčší objem emisií, lobujú za predĺženie obdobia do začatia platnosti opatrení s tým, že nové autá majú dlhý produkčný cyklus a termín (rok 2012) je príliš blízko. Podľa nich nová legislatíva poškodí firmy a povedie k prepúšťaniu.
Až 64 % z anketovaných obyvateľov nich je však presvedčených, že emisné pravidlá, naopak, pomôžu ekonomike, pretože spotrebitelia budú pri úspornejších autách kupovať menej paliva a ostane im viac peňazí na ďalší tovar.
Priatelia Zeme zároveň tvrdia, že automobilky celé roky neurobili nič pre zníženie spotreby áut, a to napriek veľkému technologickému pokroku v ostatných desaťročiach. Ako príklad spomenuli Volkswagen, ktorého prvý Chrobák vyrobený krátko po 2. svetovej vojne spotreboval na 100 km asi 7,5 litra benzínu. Najnovší Chrobák Luna z tohto roka spotrebováva zhruba rovnaký objem paliva.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button