Motorizmus

V 6. ročníku súťaže Kia Innovation Award zvíťazil projekt Hybridný pohon návesov

Študenti z ôsmich stredných škôl prezentovali vo Vzdelávacom stredisku spoločnosti Kia Motors Slovakia v Gbeľanoch prototypy svojich inovatívnych nápadov v rámci 6. ročníka súťaže Kia Innovation Award.

Na zostrojenie prototypov získali študenti financie do výšky 200 €. Víťazmi sa stali študenti zo Strednej odbornej školy (SOŠ) sv. Jozefa Robotníka zo Žiliny, ktorí skonštruovali model hybridného pohonu návesov pre nákladné autá.
 
Výherný projekt študentov zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka s názvom Hybridný pohon návesov rieši problém pomalých kamiónov na cestách. Študenti vytvorili systém, ktorý poháňa náves do kopca a odľahčuje motor. Pri brzdení nedochádza k premene energie na teplo, ale na elektrickú energiu ktorá sa uskladní v akumulátore. Zvyšuje sa tým rýchlosť a zlepšujú jazdné vlastností kamiónov pri stúpaní do kopca.
 
Druhé miesto získali študenti z Dopravnej akadémie v Žiline s projektom Control it. Vyvinuli mobilnú aplikáciu, ktorá poskytuje informácie o vozidle. Okrem toho dokáže obmedziť rýchlosť vozidla, sleduje aktuálnu polohu vozidla alebo vedie záznamy prejdených trás a taktiež monitoruje množstvo natankovaného paliva.
 
Aplikácia je určená najmä pre firmy, aby nemuseli vypĺňať cestovné príkazy. Aplikácia komunikuje so serverom, ktorý následne komunikuje so súčiastkou nainštalovanou vo vozidle. „Človek si iba nainštaluje jednu súčiastku do auta, stiahne si aplikáciu a môže ju využívať, je to veľmi jednoduché,” povedal o vyvinutej aplikácii Peter Palider, študent Dopravnej akadémie v Žiline. Chalani rozmýšľajú aj nad zapojením sa do prestížnej súťaže StartupAwards.
 
Tretie miesto obsadili študenti zo Spojenej školy v Kysuckom Novom Meste. Vyvinuli mobilnú aplikáciu, pomocou ktorej dokáže vodič nastaviť vozidlo. Aplikácia pred jazdou skontroluje svetlá, nastaví spätné zrkadlá a sedadlo vodiča pred nastúpením. „Veľmi dobrá myšlienka, je vidieť, že ste veľmi dobre pripravení teoreticky, aj prakticky,” povedal o projekte prof. Ing. Alexej Chovanec, PhD. z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ktorý projekty hodnotil.
 
Zaujímavé boli aj ostatné projekty. Študenti zo Strednej odbornej školy v Považskej Bystrici navrhli systém externého airbagu pre chodcov. V prípade, že dôjde k nárazu, aktivuje sa externý airbag na predný nárazník a na čelné sklo. Riešenie by pomohlo k zabráneniu väčších úrazov. Spojená škola v Partizánskom priniesla riešenie na odpudzovanie hlodavcov, ktoré sa najmä v zimnom období schovávajú v motore auta.
 
Študent zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Mesto využili vodík ako alternatívny zdroj pohonu. Problém smeroviek riešil prototyp študenta zo Strednej priemyselnej školy z Považskej Bystrice. Zostrojil zariadenie, ktorého krátkym stlačením trikrát blikne smerové svetlo. Najväčší a najhlučnejší prototyp bol zo Spojenej školy v Martine. Študenti skonštruovali prúdový motor pre auto.
 

Prečítajte si aj

Back to top button