Motorizmus

Suzuki vydala prvé varovanie o možnom poklese zisku

Japonská automobilka Suzuki vydala dnes prvé varovanie o možnom poklese zisku, keď oznámila, že za tento finančný rok predpokladá 33-% zníženie prevádzkového zisku. Z toho vyplýva, že rozsiahla finančná kríza, ktorá nastúpila iba rok po vypuknutí hypotekárnej krízy v USA, zasiahla už aj najúspešnejšie automobilky.
      

Suzuki, výrobca malých modelov kontrolujúci asi polovicu indického trhu, teraz čakáva, že prevádzkový zisk dosiahne za finančný rok 2008/2009 končiaci sa marcom 100 miliárd jenov (24,68 miliardy SKK) namiesto očakávaných 140 miliárd jenov. Čistý zisk by mal klesnúť z predpokladaných 80 miliárd na 60 miliárd jenov. Je to prvé varovanie o možnom poklese zisku automobilky od začiatku zverejňovania konsolidovaných výsledkov pred 10 rokmi.
Aj keď skupina analytikov odhadovala, že prevádzkový zisk by mohol dosiahnuť 124 miliárd jenov, vývoj podnikateľského prostredia v ostatných týždňoch je stále menej predvídateľný.
Spoločnosť zároveň zverejnila výsledky za 1. polrok súčasného finančného roka. Prevádzkový zisk za obdobie od apríla do konca septembra klesol medziročne o 23 % na 60,7 miliardy jenov a čistý zisk o 26 % na 34,2 miliardy jenov. Tržby zaznamenali pokles o 0,5 % na 1,72 bilióna jenov.
Aj keď Suzuki nie je na trhoch USA príliš angažovaná, začína pociťovať dôsledky krízy pre klesajúci predaj na európskych a ázijských trhoch ako aj dôsledky rýchleho posilňovania kurzu jenu proti euru a košu ázijských mien. Automobilke nepridala ani akútna ekonomická kríza v Pakistane a Maďarsku, kde má Suzuki nemalé výrobné kapacity.
"Ak sa európska a indická ekonomika oslabia ešte viac, nebude to znamenať len ďalší pokles objemu predaja áut, ale aj oslabenie kurzu mien týchto ekonomík, čo pre Suzuki bude dvojnásobná rana," povedal Andrew Phillips, analytik z tokijskej pobočky KBC Securities.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button