Motorizmus

Súd umožnil začať predaj Chryslera Fiatu, protestuje už aj štát Michigan

Sudca dohliadajúci na bankrotovú ochranu automobilky Chrysler oznámil, že firma môže začať kroky spojené s predajom väčšiny svojich akcií talianskej spoločnosti Fiat.

Podľa sudcu Arthura Gonzalesa kroky navrhnuté právnymi zástupcami Chrysleru predstavujú "jasný a systematický proces". Právnici americkej automobilky tvrdia, že firma je fakticky na predaj už takmer dva roky, no teraz potrebuje svoj predaj čo najviac urýchliť, ak sa má udržať hodnota akcií na súčasnej úrovni. Proti predaju však protestujú súkromní veritelia, ktorí majú v automobilke pohľadávky za takmer 7 miliárd USD (5,22 miliardy eur). Podľa nich sú v rámci podmienok predaja stanovených vládou mimoriadne znevýhodnení a okrem toho žiadajú viac času na predaj firmy, aby mali možnosť podať svoje ponuky aj iní prípadní záujemcovia.
Najnovšie však proti predaju Chryslera talianskej firme začal protestovať aj štát Michigan, ktorý je mekkou výrobcov áut a aj Chrysler tu má svoje sídlo. Podľa Michiganu tento predaj neumožní Chrysleru splniť si záväzky voči fondu na kompenzácie zamestnancov štátu. Michiganský generálny prokurátor Mike Cox v utorok (5.5.) podal na súd v New Yorku žiadosť v prospech Kompenzačného fondu zamestnancov štátu Michigan s tým, že Fiat nebude ochotný prevziať záväzky Chrysleru voči fondu. To by znamenalo, že americká automobilka nebude potom schopná platiť ročne dohodnutých 25 miliónov USD, čo by viedlo postupne k nesolventnosti fondu a zastaveniu príspevkov pre zamestnancov, ktorí utrpeli v práci úraz či ochoreli.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button