Motorizmus

Spoločnosť Volvo Cars uviedla na trh čisto elektrický model Volvo XC40 Recharge

Budúci zákazníci značky Volvo budú musieť odpovedať na jednu zásadnú otázku: Chcete nové Volvo v elektrickom prevedení? Spoločnosť Volvo Cars včera predstavila model XC40 Recharge, vôbec prvý čistý elektromobil značky a prvý model z úplne nového modelového radu Recharge.

Model XC40 Recharge vychádza z viacnásobne oceneného a najpredávanejšieho malého SUV XC40 a stal sa prvým členom rodiny čisto elektrických modelov Volvo. Pre spoločnosť Volvo Cars predstavuje skutočný míľnik: je to prvý elektromobil spoločnosti a prvé Volvo s úplne novým systémom informácií a zábavy s operačným systémom Android od spoločnosti Google.

V priebehu nasledujúcich piatich rokov spoločnosť Volvo Cars každý rok uvedie na trh čistý elektromobil, pretože do roku 2025 sa usiluje o to, aby 50 % celosvetového predaja tvorili elektromobily a zvyšok hybridy. Označenie „Recharge“ sa stane ústredným názvom všetkých nabíjateľných modelov Volvo s čisto elektrickým a plug-in hybridným pohonom.

Od začiatku roku 2020 sa na webovej stránke Volvo Cars najprv zobrazí otázka, či zákazník hľadá model z radu Volvo Recharge alebo nie. Aby spoločnosť ešte viac podporila jazdu na elektrickú energiu, každý plug-in hybridný model Volvo Recharge bude mať nárok na bezplatnú dodávku elektrickej energie na jeden rok vo forme refundácie priemerných nákladov na elektrinu počas tohto obdobia.

„Už sme to niekoľkokrát povedali: Budúcnosť spoločnosti Volvo Cars je elektrická,“ povedal Håkan Samuelsson, generálny riaditeľ. „Dnes sme v tomto smere urobili nový významný krok a uviedli sme náš čisto elektrický model XC40 a modelový rad Recharge.“

Model XC40 Recharge stelesňuje všetko, čo zákazníci očakávajú od značky Volvo a okrem toho prináša najmodernejšiu, čisto elektrickú pohonnú jednotku s pohonom všetkých kolies. Dojazd vozidla na jedno nabitie je viac ako 400 km (WLTP) a výkon 408 koní. Akumulátor sa na 80 % kapacity nabije za 40 minút využitím systému rýchleho nabíjania.

Systém informácií a zábavy so systémom Android je plne integrovaný do digitálnej platformy online služieb Volvo On Call. Vodiči plug-in hybridných vozidiel môžu prostredníctvom aplikácie Volvo On Call sledovať, koľko času strávili jazdením na elektrickú energiu.

Aby spoločnosť Volvo Cars pokryla očakávaný rast dopytu po modeloch Recharge, strojnásobí výrobnú kapacitu pre elektromobily a od budúceho roku pripraví ponuku Designer’s Choice pre populárne modely Recharge, s potenciálom radikálne skrátiť dodacie lehoty. Cieľom spoločnosti Volvo Cars je, aby predaj plug-in hybridných vozidiel tvoril v roku 2020 20 % z celkových tržieb.

Každý model Volvo prichádza aj ako verzia Recharge – od malého SUV XC40, modely radu 60 až po vlajkovú loď spoločnosti – veľké SUV XC90. Spoločnosť Volvo Cars je jediným výrobcom automobilov, ktorý pre každý model zo svojho radu ponúka aj plug-in verziu.

Model XC40 Recharge a modelový rad Recharge sú tiež hmatateľnými dôkazmi nového ambiciózneho akčného plánu spoločnosti, ktorý spoločnosť predstavila rovnako dnes. Obsahuje konkrétne akcie v súlade s parížskou klimatickou dohodou a podporuje ambíciu spoločnosti Volvo Cars stať sa do roku 2040 klimaticky neutrálnou spoločnosťou.

Prečítajte si aj

Back to top button