Motorizmus

Škoda v dôsledku silnej koruny stráca miliardy v zahraničí

Česká automobilka Škoda predala v 1. polroku 2008 o 18 % viac áut ako v rovnakom období vlani. Jej tržby však v dôsledku silnej koruny klesli o 2 miliardy Kč na 11,7 miliardy Kč (14,95 miliardy Sk) a čistý zisk sa znížil z vlaňajších 7,9 miliardy na 7,1 miliardy Kč. Konštatuje to český denník Hospodářské noviny.
 

V rámci koncernu Volkswagen sa tržby a zisk Škody prezentujú v eurách. A hoci obrat v eurách vzrástol o 10 %, prevádzkový zisk sa zvýšil len o 7 % a ani zďaleka nedosiahol takmer tretinový rast značiek Volkswagen a Audi.
"V porovnaní s 1. polrok 2007 je náš aktuálny prevádzkový zisk zaťažený kurzovými efektmi vo výške približne 2,3 miliardy Kč," uviedol člen predstavenstva automobilky Holger Kintscher.
Škoda preto už veľkú časť českých dodávateľov presvedčila, aby akceptovali platby v eurách.
Zvýšeniu predaja vozidiel značky Škoda pomohol najmä úspech vo východnej Európe. Nedávno otvorený závod v ruskom meste Kaluga, kde sa vyrábajú vozidlá Octavia a Octavia Tour, pomohol v tejto krajine zvýšiť tržby o viac ako 80 %. O polovicu vzrástol následne predaj áut Škoda aj na Ukrajine. Vďaka ruskému závodu sa česká automobilka čoraz viac presadzuje aj na čínskom i indickom trhu.
Plány Škody zostávajú aj naďalej ambiciózne. V roku 2012 chce vyrábať 1 milión vozidiel a do desať rokov 1,5 milióna áut ročne.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button