Motorizmus

SEAT Tarraco FR PHEV: technológia, športový charakter a efektivita

SEAT zvyšuje efektivitu a atraktivitu modelového radu Tarraco zavedením pohonného ústrojenstva plug-in hybrid a športovej verzie vybavenia FR. Tarraco plug-in hybrid je demonštráciou stratégie elektrifikácie značky SEAT, ktorá zahŕňa šesť modelov SEAT a CUPRA s elektrickým pohonom a pohonom plug-in hybrid do roku 2021.

SEAT za prvých sedem mesiacov roka 2019 predal rekordných 369.500 automobilov, pričom 55.200 bolo v mesiaci júli, čo predstavuje medziročný nárast o 7,8 % oproti roku 2018. K zvýšeniu globálnej prezencie značky prispel aj model Tarraco a uvedenie novej, športovej verzie vybavenia FR a pohonu plug-in hybrid v tomto modelovom rade predstavuje kľúčové prvky pre dosiahnutie stanovených cieľov.

„Tarraco plug-in hybrid perfektne ilustruje náš postup smerom k trvale udržateľnej mobilite, pričom zachováva dynamiku a pôžitok z jazdy, typické pre každý model SEAT. Tarraco bude jednou z alternatív v segmente veľkých SUV s pohonom plug-in hybrid a sme presvedčení, že má veľký potenciál,“ povedal Luca de Meo, predseda predstavenstva SEAT.

Verzia plug-in hybrid: vysoká efektivita
Model SEAT Tarraco bol navrhnutý a skonštruovaný v technickom a vývojovom centre SEAT Martorell a vyrába sa v materskom závode koncernu Volkswagen vo Wolfsburgu (Nemecko). Zavedením pohonu plug-in hybrid sa zvýšila efektivita tohto modelu, ktorý sa tým stáva alternatívou zvlášť šetrnou k životnému prostrediu.

Pohonné ústrojenstvo, ktoré tvorí štvorvalcový benzínový motor 1.4 TSI s výkonom 110 kW (150 k), elektromotor s výkonom 85 kW (116 k) a lítiovo-iónová akumulátorová batéria s kapacitou 13 kWh, poskytuje vodičovi možnosť voľby niekoľkých režimov pohonu. Jedným z nich je plne elektrický režim, pri ktorom má Tarraco dojazd vyše 50 km* bez lokálnych emisií. V hybridnom režime kombinácia spaľovacieho motora a elektromotora zabezpečuje vysoký výkon. Hybridné pohonné ústrojenstvo poháňa predné kolesá prostredníctvom 6-stupňovej dvojspojkovej prevodovky DSG.

Technológia pohonu plug-in hybrid pomáha veľkému SUV – a značke SEAT – zvýšiť efektivitu bez ústupkov v oblasti jazdnej dynamiky alebo komfortu. Maximálny systémový výkon hybridného pohonu je 180 kW (245 k) a maximálny systémový krútiaci moment 400 Nm. Tento výkonový potenciál umožňuje veľkému SUV značky SEAT dosahovať maximálnu rýchlosť 217 km/h* a akceleráciu z 0 na 100 km/h za iba 7,4 sekundy*. No čo je ešte dôležitejšie, hodnota emisií CO2 leží pod hranicou 50 g/km* v oficiálnom testovacom cykle WLTP.

Verzia FR: výrazný dizajn a športový charakter
Atraktivitu veľkého SUV ďalej zvyšuje športová línia vybavenia FR, ktorá mu poskytuje úplne nový charakter.

Vonkajší dizajn dopĺňajú rozšírené lemy blatníkov, športový zadný spojler a špecifické 19-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny. Všetky plastové nadstavce sú lakované vo farbe karosérie.Za príplatok si môže zákazník objednať aj 20-palcové disky s lesklo vypracovaným povrchom. Okrem toho má maska chladiča špeciálne vyhotovenie FR. Novým prvkom dizajnu sú koncové svetlá, ktoré teraz svietia priebežne po celej šírke zadnej časti karosérie. Modifikácie exteriéru dopĺňa nový farebný odtieň Fura Grey, rozširujúci možnosti individualizácie vozidla.

Vodič a spolujazdec vpredu sedia na elektricky nastaviteľných športových sedadlách s funkciou pamäte nastavenia (sedadlo vodiča). Sedadlá majú kombinované poťahy z kože a materiálu so vzhľadom neoprénu. Komplet športového vybavenia v interiéri dopĺňajú hliníkové pedále a športový volant s logom FR.

Bezpečnosť a komfort v modelovom rade Tarraco zvyšujú nové prvky vybavenia na želanie ako asistenčný systém pre manévrovanie s prívesom a nezávislé kúrenie. K dispozícii je aj nový navigačný systém, vybavený dotykovým displejom s uhlopriečkou 23,4 cm (9,2“), zvyšujúci úroveň digitalizácie a optimalizujúci konektivitu pasažierov.

Zavedením verzie vybavenia FR a vyspelého pohonu plug-in hybrid sa SEAT Tarraco stáva jedným z najšportovejších a najefektívnejších modelov v segmente veľkých SUV, kombinujúcim najmodernejšie systémy digitálnej konektivity a asistenčné systémy s atraktívnym športovým vzhľadom. Sériová výroba verzie FR a pohonu plug-in hybrid bude spustené v priebehu roka 2020.

SEAT Tarraco FR PHEV bude mať svetovú premiéru v septembri na tohtoročnom frankfurtskom autosalóne. Na Slovensku je aktuálne Tarraco dostupné v akčnom modeli SEAT Tarraco Limited s bonusom až 3100 EUR vo verzách Style a Xcellence.

* Všetky technické údaje SEAT Tarraco FR PHEV sú predbežné a môžu byť zmenené po schválení typovej spôsobilosti.

 

Prečítajte si aj

Back to top button