Motorizmus

Ruská skupina GAZ zastavila tento týždeň výrobu vozidiel

Výroba modelu Gazela v skupine GAZ je tento týždeň od pondelka do piatka zastavená. Vedenie spoločnosti uviedlo, že je to dôsledok finančnej krízy, ktorá spôsobila v krajine pokles dopytu po automobiloch.
 

Aj automobilka Kamaz informovala, že tento rok vyrobí menej vozidiel než vlani. Záujem o Gazely klesol asi o 10 % a namiesto 17.000 ich tento mesiac vyrobí o 2000 menej. Viceprezidentka skupiny Jelena Matvejevová uviedla, že banky vydávajú menej úverov, a to sa prejavuje aj na predaji vozidiel skupiny. Dodala, že GAZ má zásoby surovín a automobilových komponentov na tri mesiace, ale skupina sa chce vyhnúť nadvýrobe vozidiel.
Kamaz, ktorý vyrába nákladné automobily, zrejme prejde zo šesťdňového pracovného týždňa na štvordňový.
Problémy ruských automobiliek však nesúvisia len s obmedzením poskytovania úverov, ale aj s tým, že dodávky vozidiel na ruský trh od zahraničných výrobcov sú čoraz vyššie a medzi automobilkami sa začína konkurenčný boj o zákazníkov.
Analytik Banky Moskvy Michail Ľamin uviedol, že pokles dopytu aj po vozidlách môže trvať dlho. Na druhej strane v krízovom období majú zákazníci väčší záujem o lacnejšie vozidlá. To môže mať pozitívny vplyv na domáce závody.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button