Motorizmus

Reštrukturalizácia GM sa prejaví aj v jeho európskom podnikaní

Nesolventný americký General Motors (GM) sa musí zbaviť veľkého množstva problémov.

Odstránenie dlžôb
GM dlhuje desaťtisícom okrajových veriteľom asi 27 miliárd USD (19,15 miliardy eur). Chráneným veriteľom však musí vyplatiť 6 miliárd USD. GM ide s kompromisom do nesolventnosti, lebo mnohí veritelia sa vzdali svojich pohľadávok a súhlasia s ich výmenou za akcie nového GM. Avšak kompromisné dohody musí schváliť súd.
Podnikanie v Európe: GM sa musí ozdraviť. Preto sa GM musí vzdať väčšiny v nemeckej dcére Opel a v britskej dcére Vauxhall. Prezident Barack Obama totiž nechce poskytovať americkú pomoc európskym závodom. Ale dosiahnutú dohodu medzi kanadsko-rakúskou Magnou o Opeli sa bude musieť ešte dôsledne dopracovať. GM zostane v ňom vyše 30-% podiel.

Značky / Predaj
Švédsku dcéru Saab bude treba predať. Rovnako tak bude treba nájsť kupca aj pre americké značky Hummer a Saturn. Pontiac zanikne.
Pokles zamestnanosti: Nový GM bude musieť mať menej ako 200.000 zamestnancov. Teraz ich má, vrátane Opela, 235.000. V Severnej Amerike zaniknú desiatky tisíc pracovných miest. V regióne ich bude menej ako 100.000. Pred 10 rokmi ich mal vo svete a v Amerike viac ako dvojnásobok.
Obchodná sieť/ závody: V USA zanikne asi 40 % z terajších 6000 predajní s vozidlami GM. Z jeho terajších 46 závodov skončí ešte najmenej 14.
Sociálne náklady: Pre obrovské náklady zdravotnej starostlivosti na podnikových dôchodcov vedenie GM dosiahlo kompromis s odbormi. Veľká časť nepoukázaných prostriedkov na tento účel sa zmení na 17,5 % podielu odborov v novom GM. Avšak počet penzistov GM zostane veľmi veľký.

Produkcia
Ak bude trvalo pokračovať pokles predaja jeho vozidiel, GM nemá šancu na prežitie. Vlani predal koncern 8,35 milióna vozidiel. V porovnaní s rokom 2007 bol pokles 11-%. V USA však klesol predaj jeho áut o viac ako dvojnásobok. Ich predaj klesol na najnižšiu úroveň za posledných vyše 50 rokov.

Peniaze
GM potrebuje nové a nové miliardy kapitálu, ktoré v ňom nenávratne miznú. Štát mu doteraz poskytol takmer 20 miliárd USD pomoci. Ďalších 30 miliárd USD bude ešte potrebovať.
Nesolventnosť: Takzvané konanie ochrany pred veriteľmi je poslednou možnosťou záchrany. GM sa má zbaviť príťaže a z viac ako 70 % bude zoštátnený. Ide o herkulesovskú úlohu vzhľadom na očakávané právne spory. Nesolventnosť GM je najväčším prípadom svojho druhu v amerických dejinách.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button