Elektromobilita

Prichádza elektrické Volvo EX90

Prichádza elektrické Volvo EX90. V centre Štokholmu predstavila značka Volvo najvyspelejšie vozidlo, aké kedy vytvorila. Nové Volvo EX90 je viac ako len auto, je zároveň vstupenkou do širšieho ekosystému služieb a funkcií, ktoré uľahčia a spríjemnia život a umožnia naplno využívať výhody prechodu na plne elektrický pohon.

Nové plne elektrické rodinné SUV Volvo EX90 je užívateľsky veľmi prívetivé. Bez ohľadu na to, či hľadáte verejnú nabíjaciu stanicu, chcete zaplatiť za nabíjanie, spravovať inteligentné nabíjanie u seba doma, naplánovať si novú aktualizáciu softvéru na diaľku, alebo jednoducho chcete nastúpiť do auta bez použitia kľúča, s aplikáciou Volvo Cars to bude možné a jednoduchšie než kedykoľvek predtým.

„Volvo EX90 predstavuje našu víziu veľkého rodinného SUV v rámci elektrickej éry,“ povedal Jim Rowan generálny riaditeľ Volvo Cars. „Tento pôvodom elektrický a softvérom definovaný model ukazuje, čo prinesú budúce vozidlá značky Volvo každému zákazníkovi z hľadiska bezpečnosti, technológií, udržateľnosti, dizajnu a vytvárania osobnejšej skúsenosti,“ dodal generálny riaditeľ Volvo Cars.

Jednoduché nabíjanie

Skúsenosť s verejným nabíjaním je plne integrovaná do aplikácie Volvo Cars, kde si pomocou jedného jednoduchého rozhrania môžete vyberať zo státisícov verejných nabíjacích staníc na celom svete, zaplatiť za nabíjanie či sledovať priebeh nabíjania. Okrem toho si na mapách Google na stredovej obrazovke informačno-zábavného systému viete skontrolovať dostupnosť nabíjacích staníc v reálnom čase. Volvo EX90 bude podporovať funkciu „Plug & Charge“ (zapoj a nabíjaj). Po sprístupnení tejto technológie budete môcť jednoducho pripojiť svoje vozidlo k verejnej nabíjačke, ktorá ju podporuje, a vozidlo sa začne automaticky nabíjať. Postarané bude aj o platby.

Čistá energia aj pre domácnosť

Aplikácia Volvo Cars je zároveň východiskom pre ponuku energetického manažmentu domácnosti, umožní vám znížiť emisie CO2, ušetriť peniaze a zmierniť vplyv na životné prostredie. Súčasťou ponuky energetického manažmentu domácnosti, ktorú Volvo sprístupní najprv na vybraných trhoch, bude obojstranná nástenná nabíjačka a systém riadenia energie, ktorý vám pomôže sledovať a optimalizovať energetickú spotrebu vašej domácnosti. Na celú inštaláciu budú dohliadať odborníci, ktorí sa postarajú o to, aby bolo všetko pripravené na príchod vášho vozidla.

V aplikácii Volvo Cars pribudne funkcia inteligentného nabíjania, pomocou ktorej budete môcť Volvo EX90 nabíjať v najlepšom dostupnom čase, a to z pohľadu udržateľnosti i rodinných financií. A teraz si predstavte, že by ste túto energiu mohli využiť neskôr, napríklad počas špičky, keď sú ceny vyššie a energetický mix menej udržateľný. Volvo EX90 má ako prvé vozidlo tejto značky všetko hardvérové vybavenie potrebné na obojsmerné nabíjanie. Ide o technológiu, ktorá umožňuje použiť akumulátor vozidla ako dodatočný zdroj energie. Napríklad na napájanie domácnosti, iných elektrických spotrebičov alebo ďalšieho elektrického vozidla Volvo.

Obojsmerné nabíjanie sa bude ponúkať najprv na vybraných trhoch. Volvo sa zaoberá aj možnosťou, že by zákazníci mohli energiu spätne predávať do siete a spoločným zapojením by vytvorili akúsi virtuálnu elektráreň. To by mohlo prispievať k zvyšovaniu efektivity a stability systému s nižšou stopou CO2 a zároveň generovať príjem.

Vnútri modelu EX90 sú dve jasné obrazovky, ktoré poskytujú jednoduchý prístup ku všetkým funkciám. Grafika ponúka prehľadné informácie prispôsobené konkrétnej situácii. Ovládacím centrom vozidla je 14,5-palcová stredová obrazovka. Slúži ako brána k jednému z najpokročilejších informačno-zábavných systémov, so zabudovaným systémom Google a pripojením 5G v štandardnej výbave (ak je k dispozícii).

Prichádza elektrické Volvo EX90

Tam, kde pripojenie 5G k dispozícii nie je, spolupracuje s poprednými poskytovateľmi služieb. Vďaka intuitívnemu nastaveniu hravo zvládnete vyhľadať cieľ cesty, streamovať svoju obľúbenú hudbu, nainštalovať si obľúbené aplikácie a ešte oveľa viac. Prvotriedny informačno-zábavný systém a špičkové funkcie konektivity umožňujú bezproblémové prepojenie vozidla s vašou domácnosťou.

Volvo EX90 prináša široké spektrum aplikácií a služieb Google, ako napríklad schopnosť diaľkového ovládania vozidla z pohodlia domova. Vďaka diaľkovým funkciám môžete plynulo prechádzať medzi vozidlom a domácnosťou. Z pohodlia domova tak stačí požiadať Google, aby zamkol, vykúril alebo vychladil vaše Volvo EX90. Rovnako viete okamžite zistiť úroveň nabitia akumulátora.

Displeje na stredovej konzole a pred vodičom poskytujú informácie inteligentným spôsobom, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Okrem toho bude Volvo EX90 kompatibilné s bezdrôtovou službou Apple CarPlay alebo Android Auto™. Bez ohľadu na to, či si zvolíte režim manuálnej, asistovanej alebo (v budúcnosti) autonómnej jazdy, príslušný jazdný režim bude vždy jasne zobrazený a ľahko ho rozpoznáte.

Volvo EX90 ako prvé vozidlo značky Volvo ponúkne technológiu Dolby Atmos v audiosystéme Bowers & Wilkins s 25 reproduktormi. A doslova vás obklopí zvukom kdekoľvek v kabíne. Volvo EX90 ponúka aj technológiu „telefón ako kľúč“. To znamená, že kľúč od auta môžete nechať doma a auto jednoducho odomknúť mobilným telefónom. Spolunažívanie s modelom Volvo EX90 tak znamená lepší život. Podporuje udržateľnejší životný štýl a dokáže vám spríjemniť a uľahčiť každodenný život. Aby ste žili naozaj naplno.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button