Motorizmus

Prevádzkový zisk Kia Motors sa v 2. štvrťroku 2008 strojnásobil

Juhokórejská automobilka Kia Motors dnes oznámila, že jej prevádzkový zisk sa v 2. štvrťroku 2008 medziročne viac ako strojnásobil. Napriek tomu druhá najväčšia automobilka v Kórejskej republike nesplnila očakávaný cieľ a zisk bol nižší, ako uvádzali prognózy. Dôvodom boli vyššie náklady, ktoré prevážili aj solídny rast tržieb.
 

V období od apríla do júna dosiahla piata najväčšia automobilka na svete prevádzkový zisk 117 miliárd KRW (2,16 miliardy Sk), čo je menej ako 133 miliárd KRW, ktoré predpovedali analytici. V rovnakom období vlani bol prevádzkový zisk Kia Motors 37 miliárd wonov a v 1. kvartáli tohto roka 102 miliárd KRW.
Čistý zisk automobilky v 2. štvrťroku 2008 predstavoval 86 miliárd wonov, teda viac ako 61,7 miliardy KRW, ktoré predpovedali ekonómovia.
Analytici sa domnievajú, že vysoké ceny ropy a obavy zo spomalenia svetovej ekonomiky, ktoré zasiahli globálny trh s automobilmi, pomôžu Kii dosiahnuť vyšší zisk, keďže zákazníci uprednostnia menšie a úspornejšie vozidlá, ako je napríklad jej miniauto Morning. Aj oslabenie wonu pravdepodobne pomôže Kii zvýšiť prevádzkový zisk, pretože 80 % produkcie jej športových áut sa predá v zahraničí.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button