Elektromobilita

Premiéra elektrického E-Ducata

Značka Fiat Professional oficiálne predstavila elektrickú verziu veľmi populárneho modelu Ducato. Aj v elektrickej verzii ponúkne táto veľká dodávka takmer 400 rôznych konfigurácií a pokúsi sa potvrdiť pozíciu najpredávanejšej dodávky, ktorú si v Európe drží od roku 2014.

Ducato tento rok oslavuje 40. narodeniy, na trh vstúpil tento model v roku 1981. Na elektrickej verzii, ktorá dostala názov E-Ducato, sa intenzívne pracovalo už niekoľko rokov a vďaka členstvu v jury Van of the Year sme vám informácie zo zákulisia vývoja priniesli aj v minuloročných vydaniach nášho magazínu. Teraz je však produkt pripravený vstúpiť na trh.

Iný pohľad na flexibilitu

Už od zahájenia vývoja E-Ducata spolupracovala značka Fiat Professional aj so zákazníkmi. Jedným z nich bola aj logistická a doručovateľská spoločnosť DHL. Aj vďaka tomu prichádza E-Ducato s prvkami, ktoré sa zameriavajú na maximálnu flexibilitu smerom k zákazníkovi. Aj s elektrickým pohonom ponúka najširšiu paletu možných verzií – ako van, podvozok alebo vozidlo na prepravu osôb umožňuje takmer 400 rôznych konfigurácií.

FOTO: Fiat Professional

Vo verzii van je objem nákladového priestoru od 10 do 17 m3 s užitočnou hmotnosťou až do 1 160 kg. Verzie s kabínou ponúkajú štyri rôzne dĺžky. Aby si zákazníci z takejto širokej ponuky dokázali vybrať konfiguráciu, ktorá úžitkovými vlastnosťami aj dojazdom maximálne spĺňa ich potreby, Fiat vyvinul aplikáciu PRO-FIT, ktorá vám po zadaní parametrov vášho podnikania odporučí verziu E-Ducata, ktorá je pre váš biznis najvhodnejšia. Parametre zahŕňajú napríklad kilometrový nájazd, typ trasy, pracovné dni a týždne, priemerné zaťaženie, skladbu využitia, teplotu využitia či dostupnosť nabíjacích miest. Najpresnejšie dokáže PRO-FIT vyhodnotiť vaše potreby s využitím reálnych údajov zozbieraných aplikáciou.

Batérie podľa potreby

E-Ducato ponúka rôzne alternatívy batérií s dojazdom v mestskej prevádzke od 235 do 370 km podľa cyklu WLTP. Batérie ponúkajú dve varianty a najlepšiu užitočnú hmotnosť medzi konkurentmi triedy do 3,5 tony. Záruka na batérie je 8 rokov alebo 160 000 km pri batérii s kapacitou 47 kWh alebo 10 rokov a 220 000 km pri batérii s kapacitou 79 kWh. K dispozícii sú tri rôzne nabíjačky na striedavý prúd AC (6,6; 11 a 22 kW, pričom tretia menovaná sa v ponuke objaví neskôr) a možnosť voľby rýchlonabíjania jednosmerným prúdom DC až 50 kW, ktoré môže byť obsiahnuté vo všetkých troch AC nabíjačkách.

FOTO: Fiat Professional

Elektrický motor má max. výkon 90 kW (122 k) a max. krútiaci moment 280 Nm. Okrem jazdných režimov Standard, Eco a Power je zaujímavosťou jazdný režim Turtle Mode, teda Korytnačka. Ten pri takmer vybitej batérii obmedzí niektoré funkcie, aby predĺžil dojazd. Vozidlo tak dokáže získať o 8 až 10 % väčší dojazd, čo môže predstavovať až 30 km. Batérie sa podľa zvolenej konfigurácie skladajú z 3 až 5 modulov. Ak sa jeden z modulov pokazí, vozidlo je ďalej pojazdné a stačí vymeniť iba konkrétny pokazený modul. Zákazníci tak aj v prípade poruchy vedia plánovať návštevu servisu a nezostanú na ceste s nepojazdným vozidlom.

Konektivita vo všetkých smeroch

Vozidlá E-Ducato sú vybavené telepatickou jednotkou KOPAR Connect a svojim majiteľom alebo správcom vozových parkov tak dokážu v reálnom čase poskytovať všetky informácie ako sú poloha vozidla, prejdené vzdialenosti, zostávajúci dojazd, technický stav, štýl jazdy a pod. Fiat Professional predstavil celý ekosystém, ktorý má podporovať jednoduchý a ekonomický prechod na elektromobilitu. Podľa značky sa celkové náklady na vlastníctvo (TCO) E-Ducata počas celého životného cyklu vyrovnajú TCO verzii so spaľovacím motorom. Aj týmto krokom chce značka urýchliť prechod na elektrický pohon a podporiť tak bezemisnú dopravu.

E-Ducato už je možné objednať. Jeho ceny začínajú na sume 49 990 € za verziu so stredným rázvorom náprav a nízkou strechou (L2H1) a celkovou hmotnosťou 3,5 t (objem nákladového priestoru 10 m3). Táto verzia je vybavená batériou s kapacitou 47 kWh. Všetky vozidlá sú štandardne vybavené 5-ročnou zárukou a 5-ročným servisom zdarma.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button