Motorizmus

PMÚ schválil koncentráciu podnikateľov Hyundai

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu kórejského podnikateľa Hyundai Motor Company (HMC) a podnikateľa HYUNDAI Motor SK (Autobinck), s. r. o. Koncentrácia spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly HMC nad podnikom podnikateľa Autobinck SK na základe zmluvy o predaji podniku. Rozhodnutie je účinné od 31. júla tohto roka, informovala hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová.
 

Na základe preskúmaných podkladov a informácií úrad vyhlásil, že konkurenčné prostredie na relevantnom trhu veľkoobchodnej distribúcie nových osobných aj úžitkových vozidiel sa po uskutočnení tejto koncentrácie nezmení. Posudzovaná koncentrácia teda nevytvorí alebo neposilní dominantné postavenie účastníkov koncentrácie, ktorého dôsledkom sú významné prekážky efektívnej hospodárskej súťaže na relevantných trhoch.
Spoločnosť HMC pôsobí v automobilovom priemysle ako producent a distributér a zaoberá sa najmä výrobou motorov pre osobné a nákladné motorové vozidlá. Skupina HMC pôsobí prevažne v automobilovom priemysle a spoločnosti tejto skupiny sa zaoberajú najmä výrobou, predajom, informačnými technológiami, výskumom a vývojom. Na Slovensku pôsobí skupina HMC prostredníctvom dcérskych spoločností HYUNDAI AUTONET Co., Ltd., HYUNDAI HYSCO, Hyundai Rotem Company, KIA Motors Slovakia, s. r. o., Hyundai Motor India (HMI) a Hyundai Assan Otomotive Sannayi Ve Ticaret A.S. (HAOS). Tri menované firmy HMI, HAOS a HMC sú konečnými dodávateľmi vozidiel značky Hyundai spoločnosti Autobinck SK.
V súčasnosti Autobinck SK patrí do skupiny Autobinck, ktorá podniká okrem iného v oblasti dovozu a maloobchodného predaja vozidiel, náhradných dielcov a príslušenstva, v lízingu a ďalších činnostiach. Pôsobí výlučne na Slovensku, a to na trhu veľkoobchodnej distribúcie nových vozidiel značky Hyundai a nových originálnych náhradných dielcov/príslušenstva pre vozidlá značky Hyundai.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button