Motorizmus

O Continental má záujem Schaeffler Group

Nemecký výrobca pneumatík Continental rokuje o "možnom spojení" s jedným z najväčších nemeckých súkromných podnikov Schaeffler Group, významným výrobcom valivých ložísk.     
 

Akcie Continentalu po správe vyskočili na burze vo Frankfurte o 14,77 eura (444,96 Sk) na 68,73 (2070,56 Sk), čo bol najvyšší rast za ostatných 16 rokov. Prudký rast vykompenzoval prepad akcií za tento rok a teraz sú nižšie už len o 25 %, zatiaľ čo ešte minulý týždeň bol tohtoročný prepad akcií Continentalu 40-%. Hodnota spoločnosti tak teraz dosahuje okolo 10,8 miliardy eur (325,36 miliardy Sk). 
Ako Continental dnes potvrdil, koncom minulého týždňa sa vedenie stretlo s predstaviteľmi Schaeffleru na "krátkom rozhovore". Firma tak reagovala na informácie Frankfurter Allgemeine Zeitung z nedele, že Schaeffler má záujem o prevzatie druhého najväčšieho výrobcu pneumatík v Európe. Údajne je pripravený ponúknuť akcionárom Continentalu "o niečo viac" ako 10 miliárd eur (301,26 miliardy Sk) a prevziať aj dlh Continentalu za 11 miliárd eur (331,39 miliardy Sk).
Podľa denníka, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje, Schaeffler bude uvažovať o možnom predaji divízie výroby pneumatík Continentalu, aby akvizíciu zafinancoval.     
Britský denník Financial Times zasa informoval, že v prípade podania akvizičnej ponuky zo strany Schaeffleru by financovanie mala zabezpečiť najmä Royal Bank of Scotland. Ak by Continental ponuku odmietol, je spoločnosť údajne pripravená aj na nepriateľskú ponuku (obíde vedenie firmy a predloží ponuku priamo akcionárom).     
Ako však dnes informoval hovorca Continentalu Hannes Boekhoff, firma nie je proti investorom, ktorí by podporovali jej dlhodobú stratégiu. V prípade nepriateľskej ponuky "sa však bude tvrdo brániť". 
Continental je známy najmä výrobou pneumatík, okrem toho produkuje aj brzdové, senzorové a elektronické systémy. Spoločnosť zamestnáva viac než 153.000 ľudí. Za rok 2007 dosiahla tržby 16,6 miliardy eur (500,09 miliardy Sk).
Spoločnosť Schaeffler je zasa jedným z najväčších výrobcov valivých ložísk pre automobilový a iné odvetvia priemyslu, ako aj špecializovaných ložísk pre leteckú a vesmírnu techniku. Firma svojimi ložiskami zásobila napríklad aj robotické rameno sondy na prieskum Marsu Mars Phoenix. Zamestnáva 66.000 ľudí a jej príjmy za minulý rok dosiahli 8,9 miliardy eur (268,12 miliardy Sk). Vlastníkom Schaeffleru sú Marie Elisabeth Schaefflerová a jej syn Georg, podľa časopisu Forbes 79. najbohatší ľudia na svete.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button