Motorizmus

Nitra: Na autosalóne chýbajú nemecké i talianske automobilky

Vyše 200 priamych vystavovateľov sa prezentuje na medzinárodnom Autosalóne Nitra 2008, ktorý bude od štvrtka 11. septembra do pondelka 15. septembra otvorený pre verejnosť. Tohtoročný 16. ročník autosalónu je po šiestykrát zaradený do oficiálneho kalendára výrobcov automobilov O.I.C.A. medzi 18 najprestížnejších autosalónov vo svete.

Napriek tomu sa tohtoročný salón zaraďuje k najslabším v doterajšej histórii. Medzi vystavovateľmi chýbajú nemecké, talianske i niektoré japonské automobilky. Na veľtrhu sa nezúčastňuje druhá najpredávanejšia značka na slovenskom trhu Volkswagen, zastúpenie nemajú ani Mercedes, Audi, BMW, Fiat, Lancia, Alfa Romeo či Mazda. Slovenské premiéry predstavuje na výstavisku Agrokomplexu šesť automobiliek. 
Podľa slov manažéra výstavy Františka Ďurkoviča väčšina výrobcov a dovozcov svoju účasť na autosalóne pôvodne prisľúbila. Odriekla ju až začiatkom júla a dôvody sa mu ťažko hodnotia. "Pravdepodobne sa pod neúčasť známych značiek podpísalo posilňovanie koruny. Náklady na reklamu na tento rok rozpočtovala väčšina značiek ešte koncom minulého roka. Táto suma bola vyčlenená v eurách a v súčasnosti za rovnakú sumu dostanú menej v slovenských korunách. Náklady na reklamu v druhom polroku mnohé automobilky zoštíhľujú," zdôvodnil Ďurkovič. Podľa jeho slov je tohtoročná situácia mimoriadna a v budúcnosti sa nebude opakovať.
Horší dojem z autosalónu umocňuje aj neúčasť nákladných vozidiel, návesov a prívesov na veľtrhu. Tie sa prezentujú v Nitre raz za dva roky, paradoxne v roku, kedy autosalón nie je zaradený do medzinárodného kalendára O.I.C.A. "Máme pripravených niekoľko alternatív, ako túto situáciu riešiť. Budeme sa uchádzať o účasť v medzinárodnom kalendári aj v roku 2010, no medzitým chceme rokovať mimo oficiálnych stretnutí v Paríži, ako ďalej s nákladnými vozidlami," konštatoval Ďurkovič. V priebehu nasledujúceho roka by malo byť jasné, či sa nákladné vozidlá, návesy a prívesy oddelia od osobných automobilov alebo budú spoločne pokračovať v rámci jedného autosalónu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button