Motorizmus

Najvyšší súd USA odblokoval predaj aktív Chryslera

Skupina vedená talianskou automobilkou Fiat by mala dnes dokončiť kúpu väčšiny aktív Chryslera. Najvyšší súd USA totiž v noci nadnes zamietol námietky dôchodkových fondov, ktoré požadovali zablokovanie predaja.

Na dokončenie predaja je nutné, aby 2 miliardy USD (1,43 miliardy eur), ktoré poskytla vláda, boli prevedené na účty veriteľov Chryslera, uviedol zdroj oboznámený so situáciou. Dodal, že Chrysler by mal zrealizovať transfer peňazí a uzavrieť transakciu ešte dnes do 15. hodiny SELČ. Prípad Chryslera sa sleduje veľmi pozorne aj preto, že vytvára precedens pre riadený bankrot General Motors (GM), ktorý sa tiež pokúša o rýchly predaj svojich zdravých aktív novej spoločnosti. Najvyšší súd v krátkom, iba dvojstranovom zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že odporcovia nedokázali opodstatnenosť zablokovania predaja. Žiadosť o odloženie predaja podali v nedeľu (7.júna.) tri dôchodkové fondy zo štátu Indiana. Biely dom, ktorý upozorňoval na to, že prípadné zablokovanie predaja by malo ďalekosiahle následky a mohlo by viesť až k likvidácii Chryslera, privítal rozhodnutie Najvyššieho súdu. "Sme radi, že sa môže pokračovať pri realizácii aliancie Chryslera a Fiata, ktorá Chrysleru umožní, aby sa z neho opäť stala konkurencie- a životaschopná automobilka," uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.
Spomínané dôchodkové fondy patria k menšinovým akcionárom. Ich zaistené pohľadávky voči Chrysleru predstavujú asi 42 miliónov USD, pričom celková výška zaistených dlhopisov automobilky dosahuje okolo 6,9 miliardy USD. Fondy tvrdia, že predaj protizákonne zvýhodňuje nezaistených veriteľov, ako sú napríklad odbory, na úkor zaistených veriteľov. Chrysler bol nútený 30. apríla požiadať o ochranu pred veriteľmi. Pôvodne sa plánovalo, že v rámci riadeného bankrotu, ktorý nepotrvá dlhšie ako 60 dní, sa zdravé aktíva predajú novej spoločnosti. Predaj Chryslera konzorciu na čele s Fiatom schválil bankrotový súd už 1. júna. V novej automobilke bude 68 % vlastniť fond odborovej organizácie UAW, 20 % Fiat a 12 % vlády USA a Kanady. Aktíva, ktoré nie sú predmetom transakcie, pôjdu do likvidácie a výnos z ich predaja dostanú veritelia. Najvyšší súd teda zrušil dočasné pozastavenie predaja, ktoré nariadila v pondelok večer jeho sudkyňa Ruth Bader Ginsburg. Vo všeobecnosti sa predpokladalo, že súd si týmto opatrením zabezpečil viac času na premýšľanie, či má zasiahnuť.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button