Motorizmus

Majitelia pozemkov pod automobilkou Kia opäť protestujú

Presne dva roky po odvolaní blokády automobilky Kia sa dnes pred vstupom do závodu Kia Motors Slovakia, s. r. o., v Tepličke nad Váhom opäť zišli nespokojní majitelia pozemkov.

Podľa ich zástupkyne Justíny Kozánkovej doplatenie za pozemky ľuďom dva roky iba sľubujú. "Sme sa tu preto, aby sme čiastočne blokovali cestu do závodu Kia, pretože vláda ešte stále nedoplatila do 11,62 eura (350 Sk) za štvorcový meter (m2) a prakticky ani za tie pozemky, ktoré vyvlastnila. Pre 68 ľudí, ktorým vyvlastnili pozemky ako neznámym vlastníkom, je nedoplatok 697.072 eur (21 miliónov Sk). Práve preto, že už dva roky uplynuli, mnohí ľudia sa aj boja štrajku. Ale inak sa nevieme domôcť týchto peňazí," povedala Kozánková. Ďalšia z nespokojných majiteliek Helena Adamčíková zdôraznila, že ak sa ich problém do dvoch týždňov nevyrieši, cestu do závodu zablokujú úplne. "Zablokujeme tú cestu, že neprejde do tohto závodu ani myš. Ani odtiaľ, ani tam. Lebo už máme toho plné zuby. Akým právom z nás spravili neznámych vlastníkov a ešte aj neznámych vlastníkov vyvlastnili? Som zvedavá, ako by sa tvárili tí páni hore vo vláde, keby im niekto takto siahol na majetky a vodil ich päť rokov za nos," uviedla Adamčíková. Podľa konateľa spoločností Žilina Invest, s.r.o., Govinvest I a Govinvest II, s.r.o., Mikuláša Kačaljaka ide o majiteľov pozemkov, ktoré vyvlastnili, potom sa z nich stali známi vlastníci a nedostali doplatené do 11,62 eura (350 Sk) za m2. "Na čo uznesenie vlády kedysi nepamätalo a my žiadame od ministerstva financií a ministerstva hospodárstva už zhruba rok tieto peniaze, aby sme ich vedeli uspokojiť. Alokované boli peniaze pre ľudí, ktorí pozemky dobrovoľne predali a mali rozdiel medzi znaleckou cenou a 11,62 eura (350 Sk). Tie sa priebežne vyplácali a sú na 99 % vyplatené," skonštatoval Kačaljak. Hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Branislav Zvara pre TASR uviedol, že MH SR v zmysle schválených uznesení vlády SR z roku 2006 poskytlo mestu Žilina finančné prostriedky vo výške vyše 2,09 milióna eur (63 miliónov Sk) a vo výške 4,61 milióna eur (139 miliónov Sk) aj na doplatenie takzvaných neznámych vlastníkov pozemkov pod infraštruktúru závodu Kia v Tepličke nad Váhom. "Rezort hospodárstva postupoval v zmysle schválených uznesení vlády SR, ako aj schváleného mechanizmu poskytovania finančných prostriedkov mestu Žilina, ktoré prostredníctvom spoločnosti Žilina Invest, s.r.o., Govinvest I, s.r.o., a Govinvest II, s.r.o., zabezpečovalo celý proces výkupu pozemkov. Neuspokojenie predajcov pôdy treba riešiť priamo s mestom Žilina, respektíve s účastníkom kúpnej zmluvy," informoval Zvara.
Z pohľadu spoločnosti Kia Motors Slovakia, s. r. o., je podľa jej hovorcu Dušana Dvořáka táto situácia veľmi nepríjemná. "Nielen z dôvodu, že nedošlo k doplateniu nedoplatkov pre bývalých vlastníkov pozemkov pod infraštruktúru, ale v podstate stále nie sú vysporiadané pozemky ani pod závodom. Preto si myslíme, že po viac ako štyroch rokoch by malo dôjsť k vyriešeniu tohto problému. Chápeme situáciu vlastníkov, ktorí tu protestujú, ale rád by som upozornil, že naša spoločnosť naozaj nebola od začiatku vôbec zapojená a nebola ani zodpovedná za výkup pozemkov. Je to zodpovednosť Slovenskej republiky, s ktorou sme uzavreli zmluvu," dodal Dvořák. Nespokojní vlastníci pred 2 rokmi odvolali blokádu automobilky Kia, keď Slovenský pozemkový fond (SPF) začal vyplácať doplatky do ceny 11,62 eura (350 Sk) za m2. "Doteraz ich dostalo vyše 300 ľudí z Tepličky nad Váhom, Mojša a Nededze. Peniaze dostávajú aj vlastníci pozemkov, ktorí majú za sebou dedičské konanie. SPF má postupne vyplatiť aj majiteľov pozemkov, ktorí čakajú na Okresnom súde v Žiline na dedičské konanie. Vo všetkých troch obciach je to asi 500 ľudí. Ak aj tí dostanú peniaze, pozemky pod Kiu budú vysporiadané," povedala pred 2 rokmi Kozánková.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button