Motorizmus

Kia oznámila za 3. štvrťrok výrazné zníženie straty na 22,1 mil.

Juhokórejská automobilka Kia Motors znížila stratu oproti minulému roku, keď sa pod jej lepšie výsledky podpísali najmä nové modely a oslabovanie juhokórejského wonu. 
Druhá najväčšia automobilka v Južnej Kórei dnes informovala, že zaznamenala za 3. štvrťrok tohto roka stratu 22,1 miliardy wonov (367,8 milióna Sk), zatiaľ čo v období od júla do konca septembra 2007 strata dosiahla až 55,1 miliardy wonov. Tržby vzrástli o 4,9 % na 3,43 bilióna wonov.

 

Kia si tento štvrťrok získala zákazníkov na domácom trhu piatimi novými, prípadne upravenými modelmi, medzi ktoré patrili modely Morning a Forte. Pokles kurzu wonu oproti doláru zároveň zvýšil zisk z vývozu, ktorý sa minulý rok podieľal na tržbách automobilky 70 %.      
Za 3. štvrťrok predala Kia celkovo 345.399 áut, čo je o 12 % viac ako v rovnakom období pred rokom, keď rastúci dopyt na domácom trhu a vo viacerých nastupujúcich ekonomikách vykompenzoval pokles záujmu v USA a západnej Európe.
Aj keď sa očakáva, že predaj áut na domácom trhu nasledujúci rok v dôsledku finančnej krízy klesne, Kia predpokladá, že by mohla zvýšiť kontrolu nad trhom v Južnej Kórei nad 30 %. Ku koncu minulého roka kontrolovala automobilka 22,2 % domáceho trhu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button