Motorizmus

Kia Motors neposunie pre krízu výstavbu závodu v USA

Kia Motors nebude v súvislosti s krízou odsúvať výstavbu svojho amerického závodu. Podľa dnešného vyjadrenia juhokórejskej automobilky výstavba pokračuje podľa plánu a fabrika by mala byť otvorená koncom budúceho roka.

"Nič sa nezmenilo na našom pláne dokončiť závod do konca novembra a spustiť produkciu v decembri 2009," uviedol hovorca spoločnosti Michael Choo. Juhokórejská tlačová agentúra Yonhap dnes priniesla informáciu s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, že Kia možno odsunie začiatok výroby vo fabrike vo West Pointe, v štáte Georgia pre nárast zásob v dôsledku spomaľovania globálnej ekonomiky. Kia okrem toho dnes informovala o obmedzení výroby vo svojich zahraničných závodoch v dôsledku poklesu dopytu. Kia je členom skupiny Hyundai-Kia Automotive Group. Hyundai Motor aj Kia Motors znižujú produkciu vo svojich zahraničných závodoch kvôli globálnej úverovej kríze. "Je to hra o prežitie. Netýka sa to len automobiliek, spoločnosti vo všetkých sektoroch si v terajšej situácii môžu pomôcť iba tak, že znižujú výrobu," uviedol analytik spoločnosti HI Securities Čchoi Dae-sik. "Ak problém pretrvá do prvej polovice budúceho roka, mohlo by to byť pre automobilový priemysel najhoršie obdobie."
"Vzhľadom na terajšiu ťažkú situáciu by bolo hlúpe udržovať plnú kapacitu," povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ Kia na margo výroby automobilky v Číne a na Slovensku. Dodal, že Kia od konca októbra upravuje objem výroby vo svojich závodoch v Číne a na Slovensku, čo však nijak nešpecifikoval. Hovorca Hyundai Jake Jang uviedol, že automobilka zníži výrobu vo všetkých zahraničných továrňach okrem závodu v ČR. Hyundai spustil výrobu v Nošoviciach začiatkom novembra. V novembri zaznamenal Hyundai medziročný prepad predaja v USA o 40 %, odbyt Kia sa znížil o 37 %.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button