Motorizmus

Kanadské závody Chrysleru zastavili pre bankrot výrobu

Potom, ako Chrysler podal žiadosť o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického Zákona o bankrote, jeho kanadské závody zastavili produkciu.

Kanadské médiá citovali Chrysler, že zastavenie prevádzky v dvoch domácich závodoch platí do uskutočnenia ďalších opatrení. Takže približne 7000 kanadských zamestnancov zostane zatiaľ doma a budú čakať na ďalšie rozhodnutie. Chrysler podal oficiálne žiadosť o bankrotovú ochranu v New Yorku vo štvrtok a uviedol v nej, že počas bankrotu z veľkej časti zastaví produkciu. K jej obnoveniu dôjde po skončení konkurzného procesu. Potom odíde aj šéf koncernu Bob Nardelli. Druhý muž Chrysleru podpredseda predstavenstva Tom LaSorda v piatok oznámil okamžitý odchod.
Biely dom zdôraznil, že konkurzný proces nepovedie k zatváraniu závodov a prepúšťaniu. Riadený bankrot by mal trvať jeden až dva mesiace. Životaschopné aktíva kúpi nová spoločnosť, ktorá bude mať podobnú štruktúru, ako predpokladala dohoda medzi Chryslerom a Fiatom, ktorá nepočítala s bankrotom. Koncern plánuje predaj podľa paragrafu 363 kapitoly 11 Zákona o bankrote, ktorý mu umožní presunúť všetky svoje aktíva do novej nezadlženej spoločnosti, ktorá si ponechá meno Chrysler. V novom Chrysleri by mala získať väčšinu odborová organizácia UAW. Jej fond VEBA bude po ukončení riadeného bankrotu vlastniť 55 %, americká vláda 8 %, kanadská vláda 2 % a Fiat najprv prevezme 20 %. Talianska automobilka bude môcť prevziať väčšinu v Chrysleri až po splatení štátnych úverov. Americký prezident Barack Obama vo štvrtok vyhlásil, že každý cent z nových peňazí, ktoré sa poskytnú Chrysleru, sa vráti predtým, než Fiat získa v automobilke väčšinu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button