Motorizmus

Kanada uvažuje nad pomocou automobilkám bez ohľadu na situáciu v USA

Kanadská vláda uvažuje nad záchranným plánom pre automobilky na svojom území bez ohľadu na to, ako sa vyvinie situácia v USA, povedal dnes minister financií Jim Flaherty.

"Naša vláda je otvorená prípadnej pomoci automobilovému sektoru," povedal Flaherty. Kanada pozorne sleduje plány Washingtonu a rozhoduje sa, či poskytne pomoc divíziám amerických firiem General Motors, Chrysler a Ford po tom, čo Senát v noci na dnes záchranný balíček v hodnote 14 miliárd USD (319,63 miliardy Sk) pre automobilky zamietol. Riziko, že General Motors a Chrysler zbankrotujú, je tak teraz omnoho väčšie ako kedykoľvek predtým. Kanada sa obáva o vývoj najmä v provincii Ontario, kde americké automobilky minulý rok vyprodukovali viac áut než v americkom štáte Michigan. Do novembra americké firmy prepustili v Kanade od roku 2002, keď počet zamestnancov dosiahol maximum, 40 % ľudí. Dnes zamestnávajú 27.800 zamestnancov, zatiaľ čo v roku 2002 tu zamestnávali ešte 46.600 ľudí. General Motors má v Kanade 12.574 zamestnancov, Chrysler 7865 a Ford 7402. Podľa analytikov je však akákoľvek pomoc pre divízie automobiliek v Kanade "stratou času, pretože pravdepodobne do niekoľkých týždňov oznámia nejakú formu bankrotu".
"Ak sa tak stane, môžete im dávať peňazí koľko chcete, všetky sú už vopred vyhodené," povedal analytik z pobočky maklérskej spoločnosti MF Global v Toronte Aaron Fennell. Ako dodal, "ak zbankrotuje matka, nie je dôvod podporovať jej kanadské dcéry, ktoré pôjdu s ňou".

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button