Motorizmus

Jaguar Land Rover otvára výrobný závod na Slovensku

Spoločnosť Jaguar Land Rover dnes v Nitre otvorila svoj najmodernejší výrobný závod v hodnote 1,4 miliardy eur. Je to vôbec po prvýkrát, čo táto britská automobilka otvorila továreň na Slovensku.

Pre spoločnosť Jaguar Land Rover, ktorá je srdcom i dušou zakorenená vo Veľkej Británii, predstavuje investícia v Nitre najnovší krok v rámci jej stratégie globálneho rastu. Predtým otvorila spoločný podnik v Číne v roku 2014 a továreň v Brazílii v roku 2016, ktoré podporujú zmluvné výrobné prevádzky fungujúce od roku 2011 v Indii a od roku 2017 v Rakúsku. Vďaka novozriadeným medzinárodným továrňam môže Jaguar Land Rover svojim zákazníkom ponúknuť ešte vzrušujúcejšie nové modely. Zároveň chránia automobilku pred fluktuáciou meny a podporujú konkurencieschopné podnikanie na celosvetovej úrovni.
Prof. Dr Ralf Speth na dnešnom slávnostnom otvorení uviedol: „Globálny biznis vyžaduje tiež globálnu prítomnosť v oblasti prevádzky. A hoci srdce i duša spoločnosti Jaguar Land Rover ostávajú pevne zakorenené vo Veľkej Británii, medzinárodná expanzia jedine obohacuje a posilňuje naše podnikanie doma.
Dnešné otvorenie nášho výrobného závodu budúcej generácie v Nitre znamená pre Jaguar Land Rover začiatok novej éry z hľadiska výroby. Ide o najväčší medzník nášho dlhodobého programu globalizácie a vyvrcholenie štvorročného plánovania. Táto technicky vyspelá továreň na Slovensku bude, rovnako ako naše existujúce výrobné prevádzky vo Veľkej Británii, Číne, Brazílii, Indii a Rakúsku, dopĺňať a podporovať naše korporačné a konštruktérske činnosti a činnosti v oblasti výskumu a vývoja sústredené vo Veľkej Británii.“

Výroba na Slovensku
Jaguar Land Rover v Nitre aktuálne zamestnáva približne 1 500 ľudí, z čoho 98 percent tvoria slovenskí štátni príslušníci a 30 percent ženy. V novembri sa začne druhá fáza lokálneho náboru, v rámci čoho bude automobilka hľadať ďalších 850 ľudí, ktorí rozšíria jej špičkový nitriansky tím.
Všetci pracovníci výroby absolvovali špeciálny 12-týždňový študijný program v školiacej akadémii, do ktorej automobilka investovala 7,5 milióna eur.
Profesor Dr Speth dodal: „Naša rôznorodá pracovná sila prináša množstvo skúseností z automobilového priemyslu aj ďalších oblastí. Teším sa, že dnes môžem oficiálne privítať náš slovenský tím do globálnej rodiny Jaguar Land Rover.“ Nová prevádzka s rozlohou 300 000 m² predstavuje na Slovensku to najlepšie z odborných znalostí v oblasti výroby a konštruktérstva s využitím hliníka a ponúkne výrobnú kapacitu 150 000 vozidiel ročne. V súlade s neustálou snahou spoločnosti dodávať zákazníkom technologicky najmodernejšie vozidlá s nízkou hmotnosťou, zišiel v septembri z výrobnej linky prvý Land Rover Discovery. 

Závod je vybavený špičkovými technológiami a ako prvý v Európe využíva impulzný prepravný systém značky Kuka, ktorý ponúka o 30 percent rýchlejší prepravný čas než klasické dopravníkové systémy. Jeho súčasťou bude tiež vysoko automatizovaný postup lakovania, ktorý zaručí najvyššiu kvalitu a minimálny vplyv na životné prostredie.

Továreň je navrhnutá flexibilne tak, aby umožnila používať inteligentné výrobné technológie, napríklad vizualizáciu podlahy dielne pomocou údajov v reálnom čase, aby bolo možné riešiť prípadné problémy, čo zasa prispeje k zvyšovaniu efektívnosti procesov a kvality a zlepšovaniu dodávok.

Na Slovensku existuje dobre etablovaný prémiový automobilový sektor, ktorý tvorí 44 % celkového priemyslu krajiny. Zo zavedenej sieti dodávateľov v blízkom okolí získala spoločnosť Jaguar Land Rover viaceré komponenty, ako napríklad sedadlá a kolesá, čím sa podporila výroba modelu Land Rover Discovery v Nitre a vytvorilo sa niekoľko tisíc dodatočných pracovných miest v rámci automobilového dodávateľského reťazca na Slovensku. 

V miestnej komunite
Jaguar Land Rover na celom svete úzko spolupracuje s miestnymi komunitami v blízkosti svojich výrobných závodov.
Za posledného pol roka venovala spoločnosť Jaguar Land Rover projektom v Nitre a okolí takmer 500 dobrovoľníckych hodín. Spustila svoj prvý zamestnanecký grantový program, ktorý podporuje 12 lokálnych projektov vrátane prvej liečebnej senzorickej miestnosti v Nitre, a nedávno v spolupráci s nadáciou Pontis zriadila nový nadačný fond na podporu budúcich lokálnych projektov.
V priebehu posledných troch rokov priniesla spoločnosť Jaguar Land Rover nové vzdelávacie programy s cieľom inšpirovať novú generáciu automobilových konštruktérov na Slovensku.

V novembri sa na Slovensku uskutoční tretí ročník súťaže pre stredné školy „Land Rover 4×4 in Schools“. Tohtoročnej súťaže sa zúčastní desať slovenských škôl, ktoré navrhnú a postavia auto na diaľkové ovládanie s pohonom všetkých kolies, schopné zvládnuť náročné terénne testy. Zároveň sa tento rok na Slovensku po prvýkrát uskutoční projekt pre základné školy „Jaguar Primary School Challenge“.
Cieľom týchto programov je predstaviť mladým ľuďom pracovný svet a zvýšiť povedomie o dostupných kariérnych možnostiach.

Jaguar Land Rover v Európe
Jaguar Land Rover má najviac maloobchodných predajcov práve v Európe, kde v 42 krajinách sídli takmer 800 pobočiek. Od začiatku roka 2018 predala spoločnosť Jaguar Land Rover v Európe viac ako 94 000 vozidiel.

Prečítajte si aj

Back to top button