Motorizmus

Harley-Davidson expanduje na európsky trh cez MV Augusta

Najväčší americký výrobca motoriek Harley-Davidson kúpi taliansku firmu MV Augusta za približne 70 miliónov eur (2,11 miliardy Sk) s cieľom získať väčší podiel na európskom trhu luxusných motocyklov. Informovala o tom dnes americká firma, ktorá dodala, že dokončenie akvizície sa očakáva do niekoľkých týždňov.
 

Harley-Davidson sa viac začal zaujímať o zahraničné trhy potom, čo hypotekárna kríza a spomalenie americkej ekonomiky obmedzili dopyt Američanov po motorkách. Spoločnosť MV Agusta, ktorej 95 % akcií vlastní rodina Castiglioniovcov a ktorá v tomto roku obmedzila produkciu pre finančné problémy, predáva rýchle športové modely rovnakého mena a okrem nich vyrába aj ľahké motocykle predávané pod značkou Cagiva.
"Akvizícia pomôže americkej spoločnosti presadiť sa u mladších zákazníkov a ešte viac podporiť jej rast na európskom trhu," povedal analytik Robin Farley z UBS Securities.
Americká firma so 105-ročnou tradíciou zaznamenala pokles predaja motoriek v USA v roku 2007 o 6,2 % na 251.772, zatiaľ čo v Európe sa predaj jej výrobkov naopak zvýšil, a to o 15 % na 38.866 kusov.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button