Motorizmus

GM zatvorí 13 montážnych závodov, niektoré až na deväť týždňov

Americká automobilka General Motors (GM) dočasne zatvorí 13 montážnych závodov v Spojených štátoch a Mexiku. Cieľom tohto opatrenia je zredukovať zásoby nepredaných áut nahromadené v jej skladoch v dôsledku globálnej hospodárskej krízy, ktorá má za následok pokles dopytu.

Vo vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že odstávka začne v máji a skončí v júli, pričom jednotlivé závody budú zatvorené na rôzne dlhý čas, v závislosti od typu prevádzky, niektoré z nich dokonca až deväť týždňov. GM chce takýmto spôsobom znížiť produkciu o 190.000 vozidiel. Odstávka má najväčšej americkej automobilke, ktorej hrozí bankrot, pomôcť zbaviť sa skladových zásob a prispôsobiť výrobu dopytu. Ide o najväčšiu redukciu výroby v amerických automobilkách, ktoré zápasia s neustále klesajúcim odbytom a zvyšujúcou sa hrozbou bankrotu. Ale analytici upozorňujú, že ani odstávka nemusí GM pomôcť zbaviť sa skladových zásob, isté však je, že zredukuje príjmy spoločnosti a zvýši finančný tlak na jej kľúčových dodávateľov. "Z nášho pohľadu tieto kroky zvyšujú finančné riziko nielen v prípade GM, ale celého automobilového priemyslu, a to v čase, keď GM hrozí bankrot. Domnievame sa tiež, že štátom kontrolovaný bankrot autmobilky je čoraz pravdepodobnejší, keďže šanca na dohodu s jej veriteľmi klesá," uviedol analytik agentúry S&P Efraim Levy.
Koncern už od vlády dostal úvery v hodnote 13,4 miliardy USD (10,27 miliardy eur) a teraz žiada ďalších 16,6 miliardy USD. Prezident Barack Obama koncom marca GM odmietol poskytnúť ďalšie peniaze tak, ako aj Chrysleru. Vyhlásil, že ani jedna automobilka nenavrhla také razantné zmeny, ktoré by boli dostatočným argumentom udeliť im ďalšiu štátnu pomoc. Dal im však poslednú šancu na nevyhnutnú reštrukturalizáciu. Bankrot GM by znamenal pád americkej ikony, ktorá ešte v roku 2004 zaznamenala zisk 2,8 miliardy USD a v roku 1962 kontrolovala 51 % domáceho automobilového trhu. Ale v ostatných štyroch rokoch koncern zaznamenal celkovú stratu 82 miliárd USD v dôsledku prepadu predaja veľkých áut, ktorý spôsobil nárast ceny benzínu spoločne so zamrznutím úverových trhov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button