Motorizmus

GM ponúka 22.000 zamestnancom odchod do predčasného dôchodku

Krízou zmietaná automobilka General Motors (GM) ponúka 22.000 starším a pomerne dobre zarábajúcim robotníkom odchod do predčasného dôchodku. To je ďalšie opatrenie, ktoré má pomôcť znížiť náklady koncernu. GM predpokladá, že ponuku prijme asi polovica z oslovených zamestnancov.

V svojom dnešnom vydaní to uvádza americký denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného manažéra GM. Toto obmedzenie pracovných miest je súčasťou sanačného plánu, ktorý musí GM a jeho konkurent Chrysler na budúci utorok predložiť americkej vláde. Šéf GM Rick Wagoner je optimistický, čo sa týka budúcnosti koncernu. "Musíme prežiť ešte túto búrku, a potom to už pôjde," povedal pre dnešné vydanie denníka USA Today. Súčasťou budúceho prepúšťania už nebudú podobné ponuky, ako je napríklad odchod do predčasného dôchodku, varoval koncern. Ďalší podobný program je nepravdepodobný, povedal pre motoristický časopis Automotive News nemenovaný hovorca GM.
GM a Chrysler zatiaľ prežívajú iba vďaka záchranným úverom od štátu, ktorý im doteraz sľúbil a čiastočne vyplatil celkovo 17,4 miliardy USD (13,45 miliardy eur). Koncerny však potrebujú ďalšie finančné injekcie. Dvojka na americkom trhu Ford sa doteraz obišiel bez štátnej pomoci. GM a Chrysler musia vláde do konca marca dokázať svoju životaschopnosť. Jednou z podmienok ďalších úverov je zníženie mzdových nákladov na úroveň zahraničných automobiliek. Spomínaná ponuka pre starších zamestnancov GM je už treťou podobnou priebehu štyroch rokov, uvádza Wall Street Journal. Koncern v posledných rokoch zrušil desaťtisíce pracovných miest a v utorok oznámil obmedzenie počtu miest v administratíve o ďalších 10.000. GM podľa posledných údajov zamestnáva asi 245.000 ľudí po celom svete.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button