Motorizmus

GM bude vyrábať v Španielsku autá s pomocou solárnych panelov

Americká automobilka General Motors (GM) plánuje nainštalovať na strechu svojho španielskeho závodu najväčší počet solárnych panelov na svete.

Tie by mali zabezpečovať automobilke dostatočnú dodávku energie, povedal dnes pri prezentácii novinky pre novinárov v Zaragoze Carl-Peter Forster, šéf GM pre Európu. Solárny projekt bude pozostávať z 85.000 samostatných panelov a elektrinu by mal začať dodávať do konca septembra.
"Sme šťastní, že sa nám podarilo vytvoriť priestor na takýto významný projekt na streche nášho závodu," povedal Forster. Závod GM sa nachádza neďaleko Zaragozy, v meste Fugueruelas a je to zároveň najväčší závod na výrobu áut v Európe. Ročne vyrobí 480.000 vozidiel.
Inštalácia za 50 miliónov eur (1,51 miliardy Sk) umožní znížiť produkciu emisií o 7000 ton ročne, čo je objem emisií, ktoré vyprodukujú elektrárne pri dodávke elektriny pre závod GM.
Automobilky a iní výrobcovia čelia najmä v Európskej únii rastúcemu tlaku vlád, aby znížili emisie spôsobujúce globálne otepľovanie. GM chce navyše podľa Forstera vyrábať čo najviac áut v krajinách, ktoré sú blízko cieľovému trhu automobilky.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button