Motorizmus

GM a Chrysler chcú dosiahnuť dohodu o fúzii ešte v októbri

Stratové americké automobilové koncerny General Motors (GM) a Chrysler zvyšujú tempo rokovaní o fúzii. Podľa americkej tlače majú partneri záujem o dosiahnutie dohody ešte v októbri. Najmä GM, ktorému znovu hrozí viacmiliardová strata, je v časovej tiesni. Hovorí sa však aj o tom, že partnerom Chrysleru by sa mohol stať francúzsky koncern Renault.
 

GM očakáva, že fúzia by mu priniesla úspory asi 10 miliárd USD (226,16 miliardy Sk). Zhodne dnes o tom informujú americké denníky New York Times a Wall Street Journal. Okrem toho by sa GM dostal aj k novému kapitálu.
Šéf GM Rick Wagoner v poslednom čase dementoval viaceré správy o tom, že jeho koncernu hrozí nesolventnosť. GM prerába mesačne na svojom podnikaní okolo 1 miliardy USD. Za posledných 3,5 roka sa jeho strata vyšplhala na 66 miliárd USD.
Niektorí členovia správnej rady GM však fúziu s Chryslerom odmietajú. Mnohí analytici spochybňujú výhodnosť zlúčenia dvoch partnerov, ktorých stav je rovnako biedny. Šéf závodnej rady nemeckého Opelu, ktorý je dcérou GM, Klaus Franz uviedol, že "keď sa dvaja ľudia s chorými nohami dajú dokopy, nemôžu bežať maratón".
Americké automobilky nepredpokladali zmenu záujmu spotrebiteľov o vozidlá. Preto sa ich modelová politika stále orientovala hlavne na krížniky ciest – terénne vozidlá s vysokou spotrebou. Avšak v dôsledku rastu ceny ropy a v poslednom čase po vypuknutí finančnej krízy záujem Američanov smeruje k úsporným autám. A mnohí z nich ich nákup teraz odkladajú. 
GM a ďalšia americká automobilka Ford sa dostali v posledných dňoch pod nový tlak aj preto, že ich akcie na burze silno klesajú. Obaja výrobcovia majú na budúci týždeň uverejniť správy o hospodárení v uplynulom štvrťroku.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button