Motorizmus

GM a Chrysler budú opäť prepúšťať a zatvoria ďalšie závody

Krízou zmietané americké automobilky General Motors (GM) a Chrysler plánujú zatvorenie ďalších závodov a rušenie tisícov pracovných miest. Týmito opatreniami si oba koncerny chcú zaistiť štátnu pomoc, informovali americké médiá.

Masívne prepúšťanie je súčasťou sanačných plánov, ktoré musia obe automobilky približne o týždeň predložiť vláde. GM plánuje prepustiť až 5000 administratívnych pracovníkov. V sobotu o tom informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj z koncernu. GM už vlani škrtol približne rovnaký počet úradníckych miest, samozrejme, okrem podstatne razantnejšieho prepúšťania robotníkov pracujúcich pri páse. GM a Chrysler podľa amerického denníka Wall Street Journal okrem toho plánujú zatvoriť ďalšie výrobné podniky. Denník však neuviedol žiadne čísla. GM má v Severnej Amerike ešte 22 montážnych závodov a Chrysler 12. Hovorcovia koncernov sa k uvedeným informáciám odmietli vyjadriť. Obaja výrobcovia zatiaľ prežívajú iba vďaka záchranným úverom od štátu, ktorý im doteraz sľúbil a čiastočne vyplatil celkovo 17,4 miliardy USD (13,60 miliardy eur). Koncerny však potrebujú ďalšie finančné injekcie. Dvojka na americkom trhu Ford sa zatiaľ obišiel bez štátnej pomoci.
GM aj Chrysler musia vláde do 17. februára predložiť plány, ktoré zaručia ich životaschopnosť, a dokonca marca musia aj konkrétne dokázať, že ich plnia. Vláda požaduje napríklad nízke platy na úrovni zahraničných výrobcov a zníženie dlhov. Chrysler zatiaľ ohlásil, že v štyroch závodoch sa od pondelka na týždeň zastaví produkcia. Pre krízu odbytu už počas minulých mesiacov všetci americkí výrobcovia áut na čas zastavili výrobu. Predaj áut na americkom trhu sa stále viac prepadáva. Odbyt GM sa v januári 2009 medziročne znížil o 49 %, Fordu o 40 % a Chrysleru takmer o 57 %. Analytici očakávajú, že v tomto roku sa v USA predá iba 11 miliónov áut po 13,2 milióna vlani. A pritom už rok 2008 bol mimoriadne slabý.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button