Motorizmus

Ford a GM pozastavili výrobu v ruských závodoch

Americké automobilky General Motors (GM) a Ford pozastavili výrobu vo svojich závodoch v Rusku, keďže dopyt po nových autách v tejto krajine po nástupe finančnej krízy výrazne klesol.

GM oznámil, že nový závod pri Petrohrade bude odstavený do 31. augusta. "Po tom, čo sme si overili situáciu na ruskom automobilovom trhu a rozsah poklesu dopytu, rozhodli sme sa, že tento rok nebudeme zvyšovať objem produkcie, ako sme pôvodne plánovali," povedal Chris Gubbey, prezident GM pre Rusko. Firma neplánuje výrazné prepúšťanie medzi 1000 zamestnancami v ruskom závode, no z jej oznámenia nie je jasné, či nedôjde k obmedzenému rušeniu pracovných miest alebo zásahu do platov. Okrem GM aj Ford oznámil pozastavenie výroby v závode pri Petrohrade. Ako povedala hovorkyňa firmy Jekaterina Kulinenková, závod opäť začne vyrábať 13. júla.
Zahraničné automobilky v posledných rokoch rýchlo vstupovali na ruský trh, ktorý bol jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich na svete. Krajina mala vysoké príjmy z predaja energetických surovín a vyššia životná úroveň obyvateľstva zvyšovala dopyt po autách. Ročne rástla hodnota predaja približne o 25 %. Finančná kríza však situáciu zmenila a Rusi, ktorí teraz zápasia s rozsiahlou recesiou a nezamestnanosťou, obmedzujú prakticky všetky výdavky mimo tých na najzákladnejšie veci. Zvýšiť dopyt nepomáhajú ani vládne stimuly ako napríklad bezúročné pôžičky na nákup áut vyrobených v Rusku. Podľa Združenia európskych výrobcov automobilov klesol predaj nových áut v Rusku za prvých päť mesiacov tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlani o 47 %.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button