Motorizmus

Európsky automobilový priemysel žiada pomoc

Európsky automobilový priemysel potrebuje vzhľadom na pretrvávajúcu finančnú krízu súrne pomoc pre zaistenie svojej budúcnosti. Zhodla sa na tom na dnešnom zasadnutí pracovná skupina na vysokej úrovni CARS21 poverená vypracovaním stratégie pre zvýšenie konkurencieschopnosti európskeho automobilového priemyslu a tvorená politikmi, expertmi a predstaviteľmi tohto sektora.
      

Ten podľa nich prechádza mimoriadne zložitým obdobím, keď zhoršujúca sa ekonomická situácia obmedzuje schopnosť výrobcov plniť regulačné nariadenia a reagovať na požiadavky spotrebiteľov. "Finančná kríza ešte viac zintenzívnila potrebu zlepšenia regulačného rámca. V uplynulých týždňoch viacerí výrobcovia oznámili zníženie výroby v dôsledku terajšieho trendu," uviedol šéf asociácie výrobcov automobilov (ACEA) a koncernu PSA Citroën Peugeot Christian Streiff, ktorý víta, že Európska komisia považuje za jednu z priorít zaistenie konkurencieschopnosti európskeho automobilového priemyslu.
Ten je jedným z najviac regulovaných sektorov v EÚ, keď sa naň vzťahuje vyše 80 rozličných európskych smerníc a nariadení a ďalšie medzinárodné predpisy. CARS21 dnes vyzvala na zníženie administratívnej záťaže zjednodušením nových predpisov a tým, že bude vopred prehodnocovať ich dopad, aby sa tak dalo vyhnúť zbytočným nákladom. Pripravovaná legislatíva o znižovaní emisií CO2 vypúšťaných autami je podľa expertov nevyvážená a neposkytuje sektoru dostatok času na zmenu.
Okrem toho požaduje automobilový priemysel od EÚ nízkoúrokovú pôžičku vo výške 40 miliárd eur (1,2 bilióna Sk), ktorú potrebuje na vývoj nových technológií pre výrobu čistejších automobilov. Túto požiadavku dnes podporil aj komisár pre priemysel a podnikanie Günter Verheugen. ACEA takisto navrhla zavedenie úľav v trvaní 36 mesiacov, ktoré by motivovali zákazníkov vymeniť svoje autá staršie než osem rokov za nové. Takéto autá momentálne predstavujú v EÚ vyše tretinu všetkých vozidiel. Ich nahradením by sa znížil o 4,5 % podiel emisií z osobných áut.
Podľa štatistiky ACEA poklesla v septembri registrácia nových áut v Európe o 8,2 % v porovnaní so septembrom 2007. September je pritom tradične silným mesiacom z hľadiska predaja automobilov, keď zvyčajne dochádza k nárastu po slabších letných mesiacoch. Počet zaregistrovaných áut v septembri 2008 predstavoval 1.304.653, čo je najnižšia septembrová hodnota od roku 1998.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button