Motorizmus

Dohodu o voľnom obchode so Soulom podporujú všetky členské štáty EÚ

Členské štáty Európskej únie jednoznačne podporujú plánovanú dohodu o voľnom obchode s Južnou Kóreou, napriek tvrdej opozícii zo strany európskych automobiliek. „Ani jeden z 27 členských štátov nebol proti, žiadny z nich nechce, aby sa rokovania zastavili,“ povedal dnes pre agentúru AP jeden z európskych diplomatov po tom, ako členské štáty prvýkrát rokovali o návrhu dohody.

Niektoré krajiny požiadali o viac času na preštudovanie kompromisného textu, na ktorom sa EÚ a Južná Kórea dohodli, aby mohli doriešiť prípadný rast dovozu výrobkov, ktoré by boli vyrábané čiastočne mimo Južnej Kórey. Práve to je problém, na ktorý v stredu (8.7.) európske automobilky poukázali. Soul totiž refunduje automobilovým firmám dovozné clá na autosúčiastky, ak sa tieto montujú do áut určených na vývoz. Podľa Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA), ktoré zastupuje všetky veľké automobilky Európy, tento fakt umožní juhokórejským konkurentom nakúpiť vďaka pomoci vlády lacnejšie autosúčiastky v iných ázijských štátoch a potom svoje výrobky lacnejšie predávať na západných trhoch.
Podľa EK sa však nie je čoho obávať, pretože objem dovozu sa bude sledovať. Hovorca EÚ Lutz Gellner tvrdí, že všetky krajiny vrátane veľkých výrobcov áut chcú otvorenie trhov s Južnou Kóreou. EÚ zároveň uviedla, že dohoda o voľnom obchode by odstránila ročné clá pre európskych vývozcov v hodnote 1,6 miliardy eur (48,20 miliardy Sk) a automobilkám ušetrila na každom aute v hodnote 25.000 eur (753.150 Sk) približne 2000 eur (60.252 Sk). Krajiny EÚ by sa kvôli tejto dohode mali zísť ešte raz, aby doriešili posledné podrobnosti, a pred koncom roka by sa dohoda s Južnou Kóreou mohla podpísať.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button