Motorizmus

Daimler založí spoločný podnik s čínskym Fotonom

Nemecká automobilka Daimler podpíše do dvoch týždňov s čínskou spoločnosťou Beigi Foton Motor predbežnú dohodu o spoločnom podniku na výrobu nákladných áut. Najväčší výrobca nákladných áut na svete plánuje využiť fakt, že rastúca čínska ekonomika zvyšuje dopyt po týchto autách. Zároveň si tým vykompenzuje pokles dopytu po nákladných automobiloch v Európe a USA.     
 

Spoločný podnik so sídlom v Pekingu bude vyrábať nákladné autá a motory Mercedes-Benz a autá Fotonu, ktorý je čínskou jednotkou vo výrobe nákladných vozidiel. Dohodu chcú podpísať pred OH v Pekingu, ktoré sa začínajú 8. augusta. 
Čínska ekonomika vzrástla v oboch prvých štvrťrokoch o vyše 10 %, aj keď v 2. štvrťroku zaznamenala spomalenie na 10,1 % oproti 10,6-% rastu za prvé tri mesiace. Predaj nákladných áut vzrástol za prvý polrok tohto roka medziročne o 19,3 % a prekonal aj celkový rast automobilov, ktorý predstavoval za šesť mesiacov 18,5 %.   
Expanzia Daimleru v Číne kontrastuje s aktivitami nemeckej automobilky v Severnej Amerike, kde po 37-% poklese predaja nákladných áut v minulom roku postupne znižuje produkciu. Ako firma oznámila v polovici júla, v kanadskom Ontariu prepustí polovicu zamestnancov.    
Beigi Foton zvýšil minulý rok svoj zisk sedemnásobne na 388 miliónov jüanov (1,09 miliardy Sk), keď predal okolo 400.000 áut modelov Auman a Ollin. Čínska firma chce do roku 2010 zvýšiť predaj nákladných áut na približne milión.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button