Motorizmus

Čistý zisk Toyoty klesol medziročne o 28 %

Toyota Motor zaznamenala v 1. kvartáli fiškálneho roka 2008/09 nižší ako prognózovaný pokles zisku, a to o 28 %. Príčinou je posilnenie japonskej meny jenu a zníženie predaja v Spojených štátoch. Podľa automobilky bude tento obchodný rok patriť medzi najnáročnejšie v novodobej histórii.
 

Zatiaľ čo tržby v Číne, Rusku a na Blízkom východe rástli rýchlejšie, ako sa očakávalo, Toyota aj ďalší výrobcovia vozidiel čelia špirálovému poklesu predaja v Severnej Amerike, západnej Európe a v Japonsku. Dôvodom je oslabenie dolára a zdraženie pohonných látok. Toyota v júli preto znížila odhad globálnej produkcie a predaja pre tento rok.
Čistý zisk najväčšej svetovej automobilky v období od apríla do júna bol 353,66 miliardy JPY (63,89 miliardy Sk), čo je menej ako 491,5 miliardy JPY v rovnakom období vlaňajška, ale viac ako 319,5 miliardy jenov, ktoré predpovedali analytici.
Prevádzkový zisk, v ktorom nie sú zahrnuté príjmy z Číny, klesol o 39 % na 412,6 miliardy JPY. Tržby klesli o 4,7 % na 6,2 bilióna JPY.
Do konca fiškálneho roka v marci 2009 by Toyota chcela dosiahnuť čistý zisk 1,25 bilióna JPY a prevádzkový zisk 1,6 bilióna JPY, čo je o 30 % menej ako v predchádzajúcom roku a prvý pokles od roku 2002.
 

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button