Motorizmus

České automobilky budú prepúšťať najskôr zahraničných robotníkov

Českí výrobcovia áut odhadujú, že v dôsledku finančnej krízy budú musieť v 1. polroku 2009 prepustiť 10.000 ľudí. V prvom rade to budú zahraniční robotníci zo Slovenska, Poľska a ďalších krajín. Ak budú mať automobilky ďalšie problémy, prídu na rad aj českí zamestnanci. Uviedol to český denník Mladá fronta Dnes (MfD).
      

Kríza v dôležitom priemyselnom odvetví, o ktoré sa opiera celá česká ekonomika, udrela rýchlejšie, než šéfovia firiem čakali. Autá sú jedným z prvých produktov, ktorých nákup ľudia v čase krízy rušia. Preto predaj áut v celej Európe klesol. Mnohé automobilky zastavujú výrobu. A pociťujú to aj ich českí dodávatelia.
"Niektorí naši zákazníci zastavujú výrobu aj na niekoľko mesiacov. Zbavili sme sa už všetkých najatých zamestnancov," uviedol šéf spoločnosti Grupo Antolin Bohemia Petr Papánek.
Na tom, že v prvom rade budú prepúšťať najatých, a nie kmeňových zamestnancov, sa zhodla väčšina firiem, ktoré MfD oslovila. Obavy zo straty pracovného miesta však majú aj českí zamestnanci. Niektorí odboroví predáci pripúšťajú, že sú ochotní zmierniť požiadavky na vyššie mzdy, alebo sa zvyšovania platov vzdať, keď firmy nebudú znižovať počty zamestnancov. Prepúšťanie zatiaľ vylučuje najväčšia česká automobilka Škoda Auto, ktorá na celý týždeň zastavila výrobu. Snaží sa vyprázdniť preplnené sklady.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button