Motorizmus

BMW zaznamenalo v 2. kvartáli prepad zisku

BMW zaznamenalo v 2. kvartáli neočakávaný takmer 44-% pokles hrubého zisku a sklamalo očakávania trhu. Nemecká automobilka navyše varovala, že nesplní svoje ciele, ktoré si stanovila pre tento rok.
 

Čistý zisk sa za trojmesačné obdobie od apríla do konca júna znížil na 507 miliónov eur (15,27 miliardy Sk) zo 753 miliónov eur (22,68 miliardy Sk) v rovnakom období vlani. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg v priemere očakávali 703 miliónov eur (21,18 miliardy Sk). Tržby mierne klesli na 14,6 miliardy eur (439,84 miliardy Sk) zo 14,7 miliardy eur (442,85 miliardy Sk).
Zisk pred zdanením sa prepadol o 43,5 % na 602 miliónov eur (18,14 miliardy Sk), čo bolo výrazne pod očakávaniami analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí prognózovali 1,04 miliardy eur (31,33 miliardy Sk). Hrubá zisková marža dosiahla iba 4,1 %.
Akcia BMW oslabila vo Frankfurte po zverejnení výsledkov o 10,8 %, čo je jej najväčší prepad za ostatných 7 rokov.
"Podnikateľské podmienky pre automobilový priemysel sa opäť výrazne zhoršili v 2. kvartáli kvôli pokračujúcemu prudkému nárastu cien ropy a materiálov, slabosti amerického dolára, dopadu medzinárodnej finančnej krízy a slabej ekonomike USA," uvádza sa v dnešnom vyhlásení najväčšieho svetového výrobcu prémiových áut.
Generálny riaditeľ automobilky Norbert Reithofer sa vyjadril pesimisticky aj o budúcom roku. "Predpokladáme, že 2009 bude ďalším náročným rokom plným výziev."
BMW zníži produkciu a plánuje zvýšenie cien. Tiež chce presmerovať autá z amerického na ziskovejšie trhy, čo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k poklesu predaja v USA v tomto a nasledujúcom roku.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button