Motorizmus

BMW zastaví na mesiac výrobu v závode v Regensburgu

Nemecká automobilka BMW kvôli poklesu dopytu zastaví na konci roka na mesiac výrobu v závode v Regensburgu. Zastavenie produkcie od 8. decembra 2008 do 7. januára 2009 bude znamenať, že automobilka vyrobí o 9000 áut menej, než pôvodne plánovala.

Pôvodne mali začať v závode prázdniny až 22. decembra 2008 a trvať mali do 6. januára 2009. Vzhľadom na slabý dopyt sa automobilka v pondelok rozhodla predĺžiť prázdniny, uviedla hovorkyňa BMW. Šéf BMW Norbert Reithofer ohlasoval krátenie produkcie už po skončení komplikovaného 3. kvartálu. Tento zámer sa podľa hovorkyne teraz postupne realizuje. Nakoniec sa to dotkne všetkých závodov BMW, pričom jednotlivé podniky si môžu naplánovať zníženie výroby individuálne.

Okrem predĺženia prázdniny prichádza do úvahy rušenie niektorých zmien. BMW chce v súčasnosti obmedziť produkciu o ďalších 40.000 vozidiel, pričom koncern pôvodne ohlásil zníženie iba o 25.000 áut. Predaj automobilky v októbri medziročne klesol o 8,3 % na 113.000 vozidiel. Koncern sa už tiež vzdal cieľa predať tento rok viac ako 1,5 milióna áut. Reithofer tiež vzhľadom na krízu v odvetví nevylúčil ani zrušenie ďalších miest obsadzovaných externými pracovníkmi. BMW už na začiatku roka oznámilo zrušenie 8000 miest, z toho 5000 obsadzovaných externými pracovníkmi.

 

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button