Motorizmus

Bankrotový súd umožnil GM zrušiť dohodu s dodávateľom drahých kovov v USA

Sudca Bankrotového súdu v USA umožnil automobilke General Motors (GM) zrušiť kontrakt s americkým dodávateľom drahých kovov Stillwater Mining, čo firme dáva možnosť nakupovať už len od lacnejších zahraničných podnikov. Kontrakty s nimi GM nezrušila.

Dodávatelia pre GM tak budú pochádzať z Ruska a Južnej Afriky, čo vyvolalo vlnu kritiky, že finančne nákladná záchrana automobilky z daní daňových poplatníkov v skutočnosti podporí pracovné miesta v zahraničí. Sudca Robert Gerber však so zrušením kontraktu so spoločnosťou Stillwater Mining súhlasil a podľa jej hovorcu firma odvolanie neplánuje. Iný názor majú kongresmani za štát Montana, kde sa nachádzajú bane spoločnosti. Krok automobilky označili za "nehorázny" a vyzvali GM, aby ho zrušila. Automobilka ale trvá na ukončení dohody so Stillwater Mining s tým, že je pre ňu nevýhodná. Okrem tohto kontraktu zrušila pred časom aj mnohé ďalšie s inými firmami, aby znížila náklady a splnila tak podmienku na vystúpenie spod bankrotovej ochrany. To sa jej podarilo začiatkom júla.
Pre firmu Stillwater, ktorej väčšinu akcií vlastní ruský banský konglomerát Norilsk Nickel, to znamená obrovskú ranu pod pás. Podľa jej vedenia môže bez GM ročne prísť až o 10 miliónov USD (7,05 milióna eur), čo by mohlo pri poklese cien kovov znamenať stratu stoviek pracovných miest. Firma zamestnáva 1300 ľudí a prevádzkuje jediné bane na paládium a platinu v USA, ktoré sa nachádzajú v Beartooth Mountains v Montane. Automobilka sa bráni, že nemohla konať inak. "Nemali sme na výber," povedal hovorca GM Dan Flores. "Našou prioritou je momentálne splatiť úver, ktorý nám poskytol štát, a to v čo najkratšom čase," dodal. Politici z poškodeného štátu Montana ale automobilke pripomenuli jej predchádzajúce prosby. "Pamätám si, ako firma GM chcela od ľudí, aby kupovali americké výrobky," pripomenul automobilke jediný zástupca štátu Montana v Snemovni reprezentantov republikán Denny Rehberg, ktorý kritizoval aj postoj vlády. "Myslím, že by si firma aj jej noví majitelia z Washingtonu (60 % nového GM kontroluje vláda) mali spomenúť na vlastné odporúčania z nedávnej minulosti," dodal.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button