Motorizmus

Automobilka Kia Motors Slovakia skrátila pracovný čas na 6 hodín

Kia Motors Slovakia, s. r. o., upravila od začiatku februára pracovných čas dvoch pracovných zmien v závode v Tepličke nad Váhom z 8 na 6 hodín. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Dušan Dvořák.

Hlavným dôvodom skrátenia je podľa neho dramatický pokles dopytu po nových automobiloch v rámci celej Európy. "Pokles dopytu začal byť významný zhruba od októbra až decembra 2008. Situácia v Európe je veľmi vážna a z dôvodu, že viac ako 98 % našej produkcie exportujeme práve na európsky trh, sme museli pristúpiť k tomuto opatreniu," konštatoval Dvořák. Pôvodne plánovala spoločnosť Kia Motors Slovakia upraviť pracovný čas na 6 hodín od pondelka 12. januára 2009. Vo štvrtok 8. januára však na základe znížených dodávok plynu do Slovenskej republiky zastavila výrobu. V stredu 14. januára na jeden deň čiastočne obnovila prevádzku s cieľom skontrolovať zariadenia a zabezpečiť kontrolu funkčnosti jednotlivých technológií a výrobu opäť spustila v pondelok 19. januára. "Pozorujeme, ako sa vyvíja trh, a v prípade, že by došlo k stabilizácii, vieme veľmi promptne reagovať a, samozrejme, nastaviť výrobu tak, aby reflektovala reálny dopyt na trhu," uviedol Dvořák.
Kia Motors Slovakia, s. r. o., je prvým európskym závodom spoločnosti Kia. V dvoch pracovných zmenách pre spoločnosť pracuje viac ako 2800 kvalifikovaných zamestnancov. V súčasnosti sa v závode Kia Motors Slovakia vyrábajú tri verzie modelu Kia cee’d – 5-dverový cee’d hatchback, kombi verzia cee’d sw a 3-dverová športová verzia pro cee’d, rovnako ako aj športovo-úžitkový model Sportage. "Od polovice roka plánujeme začať vyrábať redizajn automobilu Kia cee’d. V druhej polovici tohto roka by sme mali spustiť testovaciu výrobu nového modelu, ktorého sériová výroba by sa mala spustiť v roku 2010," dodal Dvořák.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button