Motorizmus

Asistenčné systémy Opel Combo: prvý medzi rovnými

Vďaka modelu Opel Combo jazda profesionálov a rodín ešte nikdy nebola bezpečnejšia a pohodlnejšia. Combo poskytuje 20 asistenčných systémov – viac ako ktorýkoľvek multifunkčný automobil alebo skriňová dodávka v jeho triede.

Osobná verzia Combo Life (AUTOBEST Best Buy Car of Europe 2019) a skriňová dodávka Combo Van (International Van of the Year 2019) sa vyznačujú najvyššou úrovňou bezpečnosti a komfortu vo svojich segmentoch trhu.

Vďaka novému prístupu bol Opel Combo konštruovaný a vyvíjaný od začiatku podľa štandardov pre osobné automobily – namiesto toho aby bol ako ľahké úžitkové vozidlo neskôr adaptovaný na osobnú verziu, vhodnú aj ako rodinný automobil. Profesionálni užívatelia a remeselníci používajúci skriňovú dodávku Combo Van preto profitujú z rovnakých prvkov bezpečnosti a komfortu ako rodiny používajúce Combo Life.

Množstvo asistenčných a bezpečnostných systémov v modelovom rade Combo, siahajúce od adaptívneho tempomatu, systému varovania pred čelnou kolíziou s detekciou chodcov, varovaním pred vybočením z jazdného pruhu a automatickým núdzovým brzdením až po systém detekcie únavy vodiča, rozoznávanie dopravných značiek a asistent rozjazdu do kopce zvyšuje bezpečnosť posádky.

Revolučným prvkom vybavenia (na želanie) zvyšujúcim bezpečnosť je pri skriňovej dodávke Combo Van s dverami nákladného priestoru bez okien panoramatická parkovacia kamera Surround Rear Vision. Kamera nad zadnými dverami výrazne zlepšuje výhľad vodiča smerom dozadu. Obraz kamery sa prenáša na farebný displej s uhlopriečkou 12,7 cm (5 palcov) v kabíne pred vnútorným spätným zrkadlom. Druhá kamera vo vonkajšom spätnom zrkadle Combo Van na strane spolujazdca redukuje typický mŕtvy uhol. Vodič tak pri odbočovaní doprava na displeji môže vidieť napríklad cyklistov približujúcich sa zozadu alebo chodcov – čo predstavuje významný príspevok pre zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.

S modelom Combo Van ponúka Opel po prvý raz indikátor preťaženia2, ktorý takisto prispieva k zvýšeniu bezpečnosti. Systém pomocou senzorov meria hmotnosť nákladu a signalizuje ju vodičovi prostredníctvom farebných LED. Keď hmotnosť nákladu presiahne 80 percent povoleného zaťaženia, rozsvieti sa biela LED. Ak je hmotnosť nákladu vyššia ako povolené prípustné zaťaženie, rozsvieti sa oranžová LED so symbolom výkričníka.

Adaptívna kontrola trakcie IntelliGrip s piatimi voliteľnými režimami umožňuje vodičovi modelu Combo opustiť asfaltované cesty a bezpečne sa pohybovať napríklad na staveniskách s nespevneným povrchom; systém Flank Guard s ultrazvukovými senzormi chráni boky karosérie pred preliačením a poškriabaním pri manévrovaní nízkou rýchlosťou – čo je veľká pomoc v hustej mestskej premávke a pri parkovaní v stiesnenom priestore.

Okrem zvýšenia bezpečnosti inovatívne technológie zvyšujú aj komfort. Vodiči modelového radu Combo majú k dispozícii najmodernejšiu digitálnu konektivitu vďaka najnovšej generácii systémov infotainmentu, kompatibilnej s Apple CarPlay a Android Auto, vybavených farebným dotykovým displejom s uhlopriečkou 20,3 cm (8 palcov).

Inovácie pokračujú aj pod kapotou modelového radu Combo portfóliom živých benzínových a naftových motorov, certifikovaných podľa WLTP. Turbodúchadlom prepĺňané motory s priamym vstrekovaním paliva sa kombinujú s efektívnymi 5- a 6-stupňovými manuálnymi prevodovkami. Unikátom v segmente je komfortná a vysoko účinná 8-stupňová automatická prevodovka, montovaná na želanie pri najvýkonnejšom benzínovom a naftovom motore.

Opel Combo, ktorý je skonštruovaný na najmodernejšej platforme EMP2 koncernu PSA, je k dispozícii v štandardnej (4,40 metra) alebo predĺženej XL (4,75 m) verzii. Jeho asistenčné systémy zvyšujúce bezpečnosť a komfort sú bezkonkurenčné v tomto segmente. Zákazníci si ďalej môžu svoj automobil doplniť podľa individuálnych potrieb špecifickými prvkami z ponuky príslušenstva, ktoré ďalej zvyšujú bezpečnosť a funkčnosť alebo umocňujú estetickú stránku vozidla.

Prečítajte si aj

Back to top button