Motorizmus

Akvizícia firmy VDO od Siemensu stiahla zisk Continentalu o 36 %

Európska dvojka vo výrobe pneumatík firma Continental oznámila dnes medziročný pokles čistého zisku za 2. štvrťrok 2008 o 36 %, pod čo sa hlavnou mierou podpísali náklady spojené s kúpou výrobcu autosúčiastok VDO od Siemensu. 
 

Čistý zisk klesol na 194 miliónov eur (5,84 miliardy Sk), čo predstavuje 1,17 eura (35,25 Sk) na akciu, zatiaľ čo za 2. štvrťrok 2007 dosiahla firma zisk 303 miliónov eur (9,13 miliardy Sk) alebo 1,98 eura (59,65 Sk) na akciu.     
Napriek tomu bol zisk omnoho vyšší ako pôvodný odhad siedmich analytikov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg. Tí rátali s čistým ziskom na úrovni 160 miliónov eur (4,82 miliardy Sk). 
Continental zaplatil minulý rok za VDO 11,4 miliardy eur (343,44 miliardy Sk), aby zmenšil priepasť v produkcii autosúčiastok v porovnaní s najväčším výrobcom tohto artiklu na svete firmou Robert Bosch. Kúpa ale zaťažila Continental aj novým dlhom, čo viedlo k poklesu akcií firmy o viac než 50 %. Spoločnosť sa tak dostala do nepriaznivej pozície, ktorú využil výrobca valivých ložísk Schaeffler, kontrolovaný miliardárkou Mariou-Elizabeth Schaefflerovou a jej synom.
Schaeffler podal na Continental ponuku na prevzatie, čo však vedenie už dvakrát neschválilo s tým, že je nedostatočná. V stredu preto tento rodinný podnik podal už nepriateľskú ponuku, čo znamená, že obišiel vedenie a obrátil sa priamo na akcionárov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button