Letecká doprava

Záchrana Alitalie prišla v poslednej minúte

Záchrana Alitalie prišla prakticky v poslednej minúte. Skupina talianskych investorov CAI v piatok najprv oznámila, že nepodá záväznú ponuku na prevzatie aerolínií. Nakoniec sa konzorcium však predsa rozhodlo inak a predložilo talianskej vláde ponuku, ako informovali talianske médiá. Premiér Silvio Berlusconi sa osobne zasadil o odvrátenie stroskotania snáh o záchranu Alitalie. V piatok večer sa stretol s prezidentom CAI Robertom Colaninnom a dokázal ho presvedčiť, aby konzorcium predsa len podalo ponuku na kúpu aerolínií, aj keď niektoré odborové organizácie združujúce zamestnancov Alitalie odmietli podpísať nový model pracovných zmlúv.
      

Konzorcium muselo podať ponuku do polnoci z piatka na sobotu, čo podmieňovalo podpisom predbežnej dohody s odbormi. Tento dokument aj napriek dohode z konca septembra vraj nepopísali odborové organizácie zastupujúce pilotov a palubný personál Alitalie. CAI teda nakoniec aj napriek odmietavému stanovisku niektorých odborov trvá na pláne prevziať aerolínie.
"Posledným termínom na záchranu Alitalie je 31. október. O polnoci bude problém Alitalia vyriešený, ak sa nepodpíše ponuka CAI. Stojíme nad priepasťou. Už neexistuje priestor na ďalšie rokovania," vyhlásil štátny tajomník Gianni Letta v piatok predpoludním.
Berlusconi privítal obrat v boji o záchranu spoločnosti. "Som optimistický, Alitalia prežije," povedal taliansky premiér. Plán CAI počíta so zrušením 3250 pracovných miest. Vláda už pre prepúšťaním ohrozených zamestnancov Alitalie zaistila vyrovnania.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button