Letecká doprava

Začalo sa prípravné konanie proti bývalému šéfovi Airbusu

Francúzska justícia začala prípravné konanie vo veci podozrenia zo zneužitia dôverných informácií v obchodnom styku (insider trading) bývalým šéfom Airbusu Gustavom Humbertom. Táto informácia dnes prenikla z justičných kruhov.
 

Humbert je tretím bývalým vysoko postaveným manažérom koncernu EADS, ktorý je materskou spoločnosťou Airbusu, a prvým Nemcom, proti ktorému sa po dvojdňovom vypočutí svedkov začalo takéto konanie. Pozorovatelia tvrdia, že sa pripravuje podobné vyšetrovanie aj proti aktívnym manažérom EADS, napríklad šéfovi Airbusu Thomasovi Endersovi a šéfovi EADS Louisovi Galloisovi. To by mohlo mať výrazne negatívny vplyv na fungovanie koncernu.
Celkovo je podozrivých 17 súčasných a bývalých manažérov EADS rovnako ako predstaviteľov veľkých akcionárov Daimler a Lagardere, že predali akcie EADS s vysokým ziskom predtým, než sa v júni 2006 hodnota koncernu prepadla. Príčinou bolo zverejnenie problémov pri výrobe a posunutie dodávok superjumba A380 i komplikácie programu vývoja lietadla A350. Podozrivá je asi polovica vtedajšieho manažmentu koncernu. Všetci podozriví obvinenia odmietajú.
Prvé prípravné konanie začala justícia proti Humbertovmu predchodcovi Noëlovi Forgeardovi. Forgeard bol pred odchodom z koncernu v polovici roka 2006 jedným z dvoch generálnych riaditeľov EADS.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button