Letecká doprava

Talianska vláda schválila zmenu zákona na záchranu Alitalie

Talianska vláda dnes schválila zmenu zákona o bankrote, čím vytvorí priestor na rozdelenie Alitalie a bankrot jej stratových divízií. Informoval o tom zdroj blízky vláde.

Počas dnešného rokovania o záchrane Alitalie taliansky kabinet schválil návrh zákona, ktorý upraví pôvodný, takzvaný Marzanov zákon využívaný v prípadoch finančných kríz veľkých talianskych firiem, dodal zdroj.
Po 20 mesiacoch neúspešného hľadania obchodného partnera sa 16 talianskych investorov dohodlo tento týždeň na investícii za 1 miliardu eur (30,13 miliardy Sk) do zdravých divízií talianskeho národného leteckého prepravcu, ktoré umožnia vytvorenie novej a menšej Alitalie.
Reštrukturalizovaná firma sa sústredí na krátke a stredne dlhé lety s omnoho menším letovým parkom a o 40 % menším počtom zamestnancov.
Potom sa však opäť musí pokúsiť nájsť si zahraničného partnera, pretože pomoc talianskych podnikateľov stačiť nebude. Očakáva sa, že podiely v Alitalii by mohli kúpiť nemecká Lufthansa alebo Air France-KLM, ktorá sa už začiatkom roka takmer stala novým majiteľom talianskej spoločnosti. Vtedy sa jej však do cesty postavili odbory Alitalie, ako aj vtedajšia opozícia na čele so Silviom Berlusconim, ktorá v apríli vyhrala voľby a vytvorila novú vládu.
V stredu však vláda v snahe vylepšiť vzťahy s francúzsko-holandskou spoločnosťou oznámila, že by privítala, keby Air France-KLM do novej Alitalie vstúpila. V rovnaký deň s touto spoločnosťou prvýkrát od jej odstúpenia z akvizície rokovala aj banka Intesa SanPaolo, ktorá je oficiálnym poradcom pri predaji.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button