Letecká doprava

Talianska vláda by rada videla Air France-KLM v novej Alitalii

Talianska vláda dnes oznámila, že privíta prípadný vstup francúzsko-holandského leteckého prepravcu Air France-KLM do obnovenej Alitalie, dúfajúc, že by tým mohla opäť prilákať najväčšiu leteckú spoločnosť na svete, ktorej predtým sama pomohla zrušiť akvizíciu talianskej spoločnosti.

V utorok sa 16 talianskych investorov dohodlo na záchrannom pláne Alitalie, v rámci ktorého prisľúbili finančnú injekciu miliardu eur (30,13 miliardy Sk). Pomoc však bude možná len do určitého času a Alitalia, ak si chce udržať dlhodobo konkurencieschopnosť, musí bez ohľadu na balík talianskych investorov prilákať ešte väčšieho zahraničného partnera ako Lufthansa alebo Air France-KLM.
Taliansky letecký prepravca, ktorý od roku 1999 nezaznamenal zisk a v júni sa jeho akcie stiahli z burzy, je na predaj už 20 mesiacov. Dva predchádzajúce pokusy Ríma predať leteckú spoločnosť neuspeli.
"Bude nás tešiť, ak by Air France-KLM bola ochotná spolupracovať s "novou" Alitaliou," povedal minister dopravy Altero Matteoli na konferencii v prímorskom letovisku Rimini s tým, že privíta aj alianciu s Lufthansou alebo inými zahraničnými aerolíniami.
Air France-KLM odstúpila od prevzatia Alitalie začiatkom tohto roka po nesúhlase odborov, ale aj vtedajšej opozície na čele so Silviom Berlusconim, ktorá v apríli vyhrala vo voľbách.
Talianom sa medzitým podarilo získať súhlas so záchranným plánom Alitalie aj od Európskej únie. "Európska komisia považuje záchranu Alitalie súkromnými investormi za pozitívny krok," povedal komisár EÚ pre dopravu Antonio Tajani. Ako dodal, takýto postup zvýši konkurenciu na európskom trhu, čo Brusel víta.
Záchranný plán počíta s neskorším rozdelením aerolínií, pričom problematické divízie pôjdu do bankrotu. Aby takýto krok bol možný, Taliansko musí ešte upraviť príslušné zákony.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button