Letecká doprava

SkyEurope bude spolupracovať s talianskou spoločnosťou myair.com

SkyEurope, kótovaná slovenská nízkonákladová letecká spoločnosť, chce v budúcnosti spolupracovať s talianskymi aerolíniami myair.com v záujme dosiahnutia operatívneho synergického efektu. Pritom nejde o nijaký nákup; vzájomná účasť jednej firmy v druhej prichádza do úvahy až v budúcnosti. Uviedol to dnes finančný šéf SkyEurope Nick Manoudakis. Spoluprácou by sa chceli aerolínie prepracovať medzi nízkonákladovými spoločnosťami v Európe do prvej štvorky.
 

Partnerstvo v operatívnej oblasti by sa malo prejaviť predovšetkým v zhospodárnení ich podnikania, napríklad pri nákupe pohonných látok, využitia kapacity lietadiel a predaji cestovných lístkov.
Obe aerolínie skúmajú možnosť vytvoriť strategickú alianciu. Manoudakis o nej síce nechcel hovoriť, ale myair.com vo svojej informácii už uviedla možnosť vzájomnej účasti na vlastnom kapitáli. SkyEurope a Flyholding, ktorá je holdingovou spoločnosťou myair.com, už poverili svojich finančných poradcov, aby preskúmali, ako sa dá pretvoriť súčasné operatívne partnerstvo na vyššiu formu spolupráce.
myair.com vlastní 11 lietadiel a v 9 krajinách Európy obsluhuje 154 liniek. Vlani prepravila 1,424 milióna cestujúcich a dosiahla tržby 169,9 milióna eur (5,12 miliardy Sk).
Spoločnosť SkyEurope má 15 boeingov. V uplynulých 12 mesiacoch prepravila 3,7 milióna cestujúcich. Jej destinácie sú v 19 krajinách.
SkyEurope pozvala akcionárov na mimoriadne valné zhromaždenie, ktorá sa bude konať 10. novembra. Na ňom majú získať informáciu o rastúcej strate, ktorá dosiahla už polovicu hodnoty základného kapitálu. Okrem toho sa má rozhodnúť, že britský akcionár York, alebo konzorcium kupcov, na ktorom má York najmenej polovičný podiel, kúpi všetkých 1992 akcií na meno operatívnej slovenskej dcérskej spoločnosti SkyEurope Airlines, a. s., s nominálnou hodnotou po 10.000 Sk (331,94 eura) ako aj 3-% podiel v SkyEurope Hungary Asset Management Limited Company za minimálnu predajnú cenu 1 euro (30,126 Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button