Letecká doprava

Sibírske aerolínie S7 majú záujem o AUA

Šéf ruských aerolínií S7 Vladislav Filev prejavil záujem o Austrian Airlines (AUA). Sibírska spoločnosť by totiž spoločne s AUA ako novým partnerom mohla vyvíjať tlak na svojho ruského konkurenta Aeroflot, uviedol Filev v rozhovore pre Die Presse, ktorý bol zverejnený v piatkovom vydaní rakúskeho denníka. S7 vraj po vyhlásení oficiálneho tendra na privatizáciu AUA predloží ponuku. Aerolínie už vyjadrili záujem písomne.

Dôvod záujmu: Aby mohli S7 držať krok s Aeroflotom, potrebujú zahraničného partnera s rozvinutou sieťou liniek. S7 sú zatiaľ aktívne iba v Rusku. Bez rozvinutej siete zahraničných liniek S7 strácajú cestujúcich v prospech Aeroflotu.
S7 sú už dnes najsilnejšie ruské aerolínie a naďalej sa chcú koncentrovať predovšetkým na rýchlo rastúci domáci trh. Doteraz bol pre spoločnosť Frankfurt nad Mohanom "jediným rozumným prístupom do Európy“. Plánované partnerstvo s Lufthansou však nefungovalo. „Podľa nášho názoru Lufthansa sa nespráva ako partner, ale ako Aeroflot. Obe spoločnosti neberú do úvahy záujmy svojho partnera," uviedol Filev.
Podľa Fileva musí AUA v prípade prevzatia nemeckými aerolíniami Lufthansa počítať s výrazným zmenšením flotily, rovnako ako sa to stalo švajčiarskej spoločnosti Swiss. "S nami je to naopak," tvrdí šéf S7. S7 potrebuje partnera, ktorý sa rozvíja, a preto mu sibírske aerolínie vytvoria podmienky pre tento rozvoj.
V S7 vlastní blokovaciu menšinu (25 % plus jedna akcia) ruský štát. Aerolínie dokázali za 10 rokov zvýšiť počet prepravených cestujúcich z 550.000 na takmer 7 miliónov v tomto roku.
Ruská letecká doprava sa rýchlo rozvíja. Pred 10 rokmi ročne cestovalo lietadlom 20 miliónov Rusov, z toho 5 miliónov na medzinárodných linkách. V súčasnosti je to už 47 miliónov ročne, pričom až polovica z nich lieta do zahraničia. Toto číslo by sa malo v najbližších 5 rokoch zdvojnásobiť.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button