Letecká doprava

Ryanair zaznamenal prudký pokles zisku v 1. kvartáli 2008

Írska letecká spoločnosť Ryanair, ktorá je najväčším nízkonákladovým prepravcom v Európe, zaznamenala v 1. štvrťroku fiškálneho roka prekvapujúci 85-% pokles čistého zisku. Dôvodom sú vysoké náklady na palivo a spomalenie svetovej ekonomiky.
 

Šéf spoločnosti Michael O’Leary varoval, že aerolínie možno dosiahnu za tento rok stratu, prvýkrát od uvedenia svojich akcií na burzy v Británii a Írsku v roku 1997. Vyhliadky do budúcnosti sú totiž pochmúrne v dôsledku neustáleho zdražovanie ropy, ktoré má okrem rastúcich nákladov za následok aj to, že spotrebitelia si viac strážia svoje výdavky.
"Zareagujeme, ako vždy, agresívnym znížením cien leteniek, aby sme si udržali cestujúcich," uviedol O’Leary.
V prvom štvrťroku fiškálneho roka 2008, ktorý sa skončil 30. júna, dosiahol Ryanair čistý zisk 21 miliónov eur (632,65 milióna Sk) oproti 138,9 milióna eur (4,18 miliardy Sk) v rovnakom období vlaňajška. Analytici pritom očakávali čistý zisk 48,8 milióna eur (1,47 miliardy Sk).
Aerolínie odhadujú, že tento rok budú mať buď nulový zisk alebo stratu, ktorá môže byť až 60 miliónov eur (1,80 miliardy Sk). Dôvodom je zdražovanie paliva.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button